10 Tane Atasözü ve Anlamı

Atasözü; ataların, uzun denemelere ve gözlemlere dayandırarak oluşturduğu yargıları bilgece bir şekilde açıklayan ve bunları da kalıplaşmış olarak ortaya koyan özlü sözler anlamına gelmektedir. Bir diğer anlamı ise “Darbımesel” olarak bilinmektedir. Bu yazımızda sizler için toplam 10 adet anlamlarıyla birlikte ve alfabetik sıraya göre atasözü derlemesi yaptık.

Ağaç Yaş İken Eğilir

Bu atasözü daha çok gençler için kullanılmaktadır. İnsanların eğitimlerinin küçük yaştan itibaren başlaması gerektiği ve belirli bir yaşı geçmiş kişilerin bu eğitimi almasının zor olduğu anlatılmaktadır. Nasılsa bir ağaç büyürken onu eğip bükmesi yani bir şekle sokması daha zorsa aynı şekilde insan da büyüdükten sonra onu bir şekle sokmak ve sabitleşmiş fikirlerini değiştirmek oldukça zor olacaktır.

Ak Akçe Kara Gün İçindir

Bu atasözü, helal yollar sayesinde edinilmiş her türlü kazancın dar zamanlarda kullanmak ve sıkıntılarımızdan kurtulabilmek amacıyla kullanılabileceğini ifade etmektedir. Zamanında helal yollar sayesinde kazanılan ve biriktirilen bu kazançların sıkıntıya düşüldüğü zaman harcanmasını anlatmaktadır.

Balık Baştan Kokar

Bu atasözü, herhangi bir yerdeki düzensizliğin ve bozukluğun sebebinin o yerde bulunan ileri gelenler olduğunu ifade etmektedir. Eğer yöneticiler bozuk niyetliyse o zaman onların yönettiği halkta bozuk yollara girecek ve düzensiz bir topluluk yapısı oluşacaktır.

Can Boğazdan Gelir

Bu atasözü, herhangi bir canlının yaşamını düzgün bir şekilde devam ettirebilmesi için yeme ve içmeye özen göstermesi gerektiğini ifade etmektedir. Canlılar düzgün beslenmedikleri takdirde hastalanabilir ve hatta ölebilir. Bunun önüne geçip sağlıklı ve dinç bir şekilde yaşama devam edilmek isteniyorsa iyi beslenilmesi gerekmektedir.

Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir

Bu atasözü, olayların iç yüzünü bilmeyen ve dışarıdan seyrederek yorum yapan kişiler için kullanılmaktadır. Herhangi bir olayı dışarıdan seyrederek yorum yapmak oldukça kolaydır asıl önemli olan bu olayın iç yüzünü bilerek kişinin kendisine göre değerlendirmemesini ifade eder.

El Yarası Geçer, Dil Yarası Geçmez

Bu atasözü, insan vücudunda açılan herhangi bir yaranın zaman içerisinde iyileşebileceğini; ancak sevilen bir kişiden gelen kötü bir sözün asla unutulamayacağını anlatmak için kullanılmaktadır. 

Gönül Ferman Dinlemez

Bu atasözü, insanların yaşamlarında huzurlu bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmek için uymak zorunda olduğu kurallara karşı söylenmektedir. Bir kişi yanlış olmasına rağmen yaptığı işi ya da herhangi bir insanı seviyorsa bu durum kuralları boş vermesine sebebiyet oluşturabilir.

Hamala Semeri Yük Değildir

Bu atasözü, işini severek yapan herhangi bir insan için o işin asla zor olmayacağını aksine bu işten oldukça keyif alarak yapacağını anlatan bir özlü sözdür. Bu kişilerin sorumluluk bilinci severek yaptıkları işler için oldukça açıktır ve asla bu işi yaparken almış olduğu sorumluluktan yakınmamaktadır.

İyilik Yap Denize At; Balık Bilmezse Halik Bilir

Bu atasözü, yapılması gereken bir iyiliğin herhangi bir karşılık beklemeden yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Her ne kadar insanoğlu bunun farkında olmasa da nefsi farkındadır. Bu sebepten ötürü de yapmış olduğu bir iyilik karşısında takdir edilmek ister. Ancak kişiler değer bilmez ya da takdir etmezse bu iyiliği Allah mutlaka bilecek ve görecektir.

Mart Kapıdan Baktırır, Kazma – Kürek Yaktırır

Bu atasözü, Mart ayının aslında güneşli gibi görünse de havaların bir anda değişip soğuğun tekrardan gelebileceğini anlatmaktadır. Eğer ki insan dışarıda gördüğü güneşe aldanıp yeteri kadar yakacak hazırlamazsa elinde bulunan kazma ya da kürek gibi aletlerin tahta saplarını yakıp ısınmak zorunda kalacaktır.