Âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramları, İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de geçen sözcüklerdir. Küçük yaşlardan itibaren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde öğrendiğimiz bu terimlerin pek çoğu, dünya üzerindeki diğer tek tanrılı dinler tarafından da benimsenmektedir. Aşağıda oluşturulan başlıklara göz atarak âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Âlem Nedir?
İslam dininde “Âlem” sözcüğü, Allah tarafından yaratılan varlıkların tümüne verilen addır. Âlem terimi; dünya, gezegenler ve sonsuzluğu da kapsamaktadır. Zira Allah, dünya ve kâinatın yaratıcısıdır. Bu bağlamda bakıldığı zaman Allah dışında kalan tüm varlıklar Âlem olarak adlandırılmaktadır.
Melek Nedir?
Melek, pek çok tek tanrılı dinde kullanılan terimlerden bir tanesidir. İslam dinindeki melek kavramı ise kanatları olan, yeme içme özelliği olmayan, dişi ve erkek olarak ayrılmayan, Allah’a ibadet etmek için yaratılan varlıklardır. İslam dininde “Büyük Melekler” olarak da geçen 4 büyük melek bulunmaktadır.
Cebrail: Cebrail, İslam dinini en yüce meleği olarak bilinmektedir. Cebrail’in görevi ise, Allah tarafından gönderilen peygamberlere vahiy göndermektir. Hz. Muhammed’e, Allah’ın emirlerini ileten melek Cebrail olmaktadır. Allah’a en yakın melek olarak bilinen Cebrail, Hz. Muhammed’e Kur’an-ı Kerim’de belirtilen dini bilgileri vererek İslam dininin bilinmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlamıştır. Peygamberlere Allah’ın haberini veren melek olan Cebrail’e “Vahiy Meleği” de denmektedir.
Azrail: Azrail, İslam dinin Büyük Melekleri arasında yer almaktadır. Dünyadaki vakti dolan insanların canını almak ile görevli olan Azrail’e ölüm meleği de denmektedir. Azrail, Kur’an-ı Kerim kitabında melekü’l-mevt olarak geçmektedir. Azrail yaşama süresi dolmuş olan insanları Allah-u Teala’ya geri döndürmek ile görevlidir. İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’e göre, Azrail tüm insanların canını aldıktan sonra yalnızca kainatta Azrail ve Allah kalacaktır. Daha sonra Allah, Azrail’in de canını alacak ve mahşer günü gelecektir.
Mikail: Mikail, Kur’an-ı Kerim’de ismi 5 kez geçen büyük melektir. Mikail Allah’ın nurundan yaratılmış bir melektir. Görevi ise, doğanın düzenini korumaktır. Doğa olaylarını ve dünya düzenini korumak için görevlendirilen Mikail, 4 büyük melek arasındadır.
İsrafil: İsrafil, İslam dininde geçen büyük meleklerden bir tanesidir. İsrafil’in görevi, kıyamet vakti geldiğinde sur üflemektir. Sur üflendiği vakitte Azrail tüm insanların canını alacak ve insanların Rabbine geri dönmesini sağlayacaktır.
Ahiret Nedir?
Ahiret, İslam dininde ölümden sonraki yaşamın başlangıcı anlamı taşıyan bir terimdir. Kıyametin kopması ile başlayacak olan yaşamdır. İnsanlar, öldükten sonra kabir âleminde kıyamet gününü beklemektedir. İsrafil meleğinin kıyametin habercisi olan sur borusunu üflemesi ile birlikte Azrail tüm insanların canını aldıktan sonra yani kabir hayatından sonra başlamaktadır. Ahiret hayatı, 7 yaşam evresinin sonuncusu olarak bilinmektedir. Ahiret hayatına kadar olan evreler şu şekildedir:
- Ruhlar âlemi
- Birinci berzah âlemi
- Anne karnı
- Dünya hayatı
- Kabir âlemi (İkinci berzah âlemi)
- Mahşer âlemi
- Ahiret âlemi
Ahiret hayatı, evrelerde de görüldüğü üzere sonsuzluk âlemidir. Zira ilk başta yer alan 6 âlemin de bir süresi bulunmakta, ancak ahiret âlemine geçiş yapıldıktan sonra herhangi bir son bulunmamaktadır.
Kıyamet Nedir?
İslam dininde kıyamet terimi, İsrafil’in sur üflemesi ile başlayan bir süreçtir. Kıyamet, pek çok dinde geçen bir terim olup dünya yaşamının tüm insanlık için sona ermesi anlamına gelmektedir. Mahşer günü ya da kıyamet günü olarak da bilinen kıyamet, insanların Allah’a hesap vereceği ve bu doğrultuda cennet ya da cehenneme gideceği bir olaydır.