Çocukların kodlama eğitimi almaları, mevcut fırsatların toplamı gibidir. Yani çocuk, kodlama eğitimi ile birlikte teknolojiyi hayatına aktararak ortaya daha verimli işler çıkarabilir. Hayatını daha işlevsel hale getirebilir. Bu tür fırsatlar, çocukların henüz dinamik, genç olan zihinlerini meşgul edebilmek için eğlenceli ve oyunlaştırılmış düzeyde olursa öğrenme çok daha zevkli bir hale gelecektir. Genç bir zihnin görünüşte kompleks bir yapıyı öğrenmesi zormuş gibi görünse de durum aslında öyle değildir. Kodlama eğitimi, her yaştan çocuğun öğrenmesi gereken bir dinamiktir. Günümüzde artık ülkemizde de kodlama eğitimi veren yaz kampları, web sitesi kodlama eğitimleri ve okul sonrası kodlama kursları ile çocuklar için kolayca sindirilebilir eğitimler mevcuttur.
Bilgisayar, ebeveynlere, çocukları için çoğu zaman korkutucu bir dünya olarak görülür. Anne babalar da iç güdüsel olarak bilgisayar biliminden mümkün olduğunca çocuklarını mahrum bırakır ve bırakın kodlamayı onlara eğlenmek için oyun oynama imkânı bile verilmez! Ancak, buz dağının arkası öyle değildir. Kodlama eğitimi alan çocuklar, dış dünyalarını daha farkında olarak yaşar ve problemlere karşı hızlı bir reaksiyon gösterir.
Kodlama Nedir? Çocuklara Faydası Nelerdir?
Basit tanımıyla kodlama, bilgisayarla insanların nasıl iletişim kurduğu ve çeşitli web siteleri, uygulamalar ve oyunlar oluşturmak sonrasında bunları çalıştırmak için kullanılan dildir. Çocuğunuza kodlama eğitimi alması yönünde destek vermek istiyorsanız öncelikle nedenleri sıralayın, faydalarını öğrenin, örnekleri inceleyin ve sonrasında çocuğunuza uygun bir kodlama dilini seçerek başlayın.
Kodlama, farklı diller aracılığıyla gerçekleşir. Bu diller basit tanımıyla aşağıdaki gibidir;
- Scratch: MIT’nin 8-16 yaş aralığında bulunan çocuklar için özel olarak geliştirdiği onların kullanımına uygun oldukça basit bir ara yüze sahip programlama diline verilen addır.
- Python: Kodlama eğitimine yeni başlayanlar için okunması ve öğrenmesi kolay kodlama dilidir.
- Java: AP Bilgisayar Bilimleri sınavı ile öğrencileri test eden yazılım dilidir.
- C++: Bu kodlama dili daha çok yazılım, oyun ve daha fazlasını oluşturmak için kullanılır.
Çocuklar Kodlama Eğitimine Nasıl Başlamalı?
Bir çocuğun, yazılıma tam manasıyla yönelebilmesi birçok farklı açıdan mümkün olacaktır. Ancak, elbette çocuğun tek bir yönden ilerleyebilmesi her durumda onun başarı ihtimalini arttıracaktır. Çocukların dev bir sıçrama yapmasına gerek yoktur. Bu arzunun, ebeveynler tarafından istenmesi çocuğu ciddi oranda strese sokar. Bu şekilde bir yaklaşımdan ziyade basit bir dille başlandıktan sonra çocuğun ilgisine göre ilerlemekte fayda vardır. İleride yapmak istediği mesleğe göre de bu durum şekillenebilir. Bilgisayarın verdiği radyasyondan çocuğun vücudunu koruyabilmek için mavi ışığı kıran ekranlar kullanılabilir ve bilgisayar karşısında geçirilen süre kısıtlanabilir.
Çocuklar Kodlamayı Neden Öğrenmelidir?
Kodlama gerçek hayatı bilgisayar teknolojisi ile bütünleştiren harika bir deneyim sunar. Hızla ilerleyen dünyada bu teknolojiyi kullanmak çocuklara ilerleyen zamanlarında maddi manevi büyük fırsatlar sunar. Aşağıdaki nedenlerden dolayı çocukların kodlamayı öğrenmesi önemlidir;
- Kodlayıcılar, dünya genelinde yoğun talep görmektedir.
- Kodlama bilgisi rekabet olarak avantaj sağlar.
- Çocukların dünyayı daha iyi anlamasını sağlar.
- Günlük hayatın stresinden uzaklaştıracak derecede eğlenceli ve tatmin edicidir.
- Kodlama eğitimi problem çözmeyi geliştirir.
- Bilginin akılda kalıcılığını artırır.
- Kişiler arası iletişimi ve iş birliğini geliştirir.