Sesli kitap, anlatıcı tarafından yüksek ses ile okunması sağlanan basılmış kitabın dijital ortamda kayda alınmış versiyonu olarak tanımlanmaktadır. Anlatan kişi yani sesli okuyucu profesyonel anlatıcı ya da aktör olabilir. Genel olarak alınan kayıt, özel ses efekti yardımı ile desteklenmiştir. Süslenmiş anlatıcı olarak kullanılmaktadır. Sesli kitap ilk defa 1930 yılların da ortaya çıkmıştır. Kör olan ama okumayı sevenler için tasarlanmıştır. Hükümet programları bu programı desteklemiştir. Sesli kitaplar okul içinde ve halk kütüphaneleri içinde o yıllardan bu yana hala mevcuttur. Müzik dükkanları içerisinde de mevcuttur. Yalnız genel olarak kitap tercih edilmemektedir. Geneli şiir ya da oyunlardan oluşmaktadır. 1980 senelerin de kitap satanların ilgisini çekmiştir. Bu ilgiden sonra kitap raflarında kendini göstermeye başlamıştır.
Sesli Kitap Nasıl Kullanılır?
İnternetten satın alınan Sesli kitaplar bulunmaktadır. Bu kitaplar MP3, WMA ya da AAC formatı üzerinde olmaktadır. kişiler sesli kitapları müzik ya da video alındığı gibi çevrimiçi gibi satın alabilirsiniz. Sesli kitaplar dosya halinde e kitaplarda olduğu gibi cihazınıza indirmeniz gerekmektedir. Dosya boyutları e-kitap ile kıyaslama yapılırsa daha büyük çıkacaktır. Kitapta bulunan metinlerin seslendirilmiş hali olan kitaplar herhangi bir telefon, bilgisayar, tablet üzerinden erişebilirsiniz. Eviniz de ya da aracınız içinde ses sistemi mevcut ise bu şekilde de sesli kitap dinleyebilirsiniz. Kullanımı aynı müzik dinleme ya da video izleme gibi olan sesli kitaplar oldukça basittir.
Sesli Kitabın Faydaları Nelerdir?
Sesli kitabın birçok faydası bulunur. Tıpkı kitap okumak gibi, dinlemenin de faydaları vardır. Bunlar;
- En büyük faydalarından bir tanesi her ortamda kitap dinleyebiliyor olmamızdır.
- Herhangi bir işle uğraşırken merak ettiğiniz kitapları dinleyerek kitapların sonuna kavuşabilirsiniz.
- Yolda yürürken ya da spor yaparken yaptığınız herhangi bir aktivite esnasında kitaplarınızdan mahrum kalmadan aktivitenizi yapmaya devam edebilirsiniz. Bu şekilde aktiviteler ile uğraşırken kitap okuyamayacağımız için bu gibi durumlarda yardımımıza koşan Sesli kitap olacaktır.
- Bunun yanında görme engelli olan kişiler için büyük bir nimet olmaktadır. Normal okur kitlesi bile sesli kitaplara merak sarmışken çoğu kitabın sesli hali çıkmıştır. Bu durum da görme engelli olan bireyler için daha geniş bir sesli kitap olması gibi bir fayda sağlamıştır.
- Bilimsel araştırmalar sonucunda kitap okumak ile kitap dinlemek arasında akılda kalma konusunda herhangi bir fark bulunmamaktadır. Yani kitabı sesli dinlediğimiz zamanda akılda kalıyor.
- Bununla birlikte kitapları yük derdinden kurtuluyoruz. Yanımızda bir kitap taşımak bile yük olurken aynı anda yanınız da pek çok kitap taşıyabilirsiniz.
Sesli Kitabın Zararları Nelerdir?
Sesli kitapların zararı olduğu aslında söylenemez. Kitabın yerini tutmadığı yerler vardır. yoksa kitap okumak ya da dinlemek arasında bir zarar bulunmamaktadır. Sesli kitaplar başucumuz da bir basılı kitabın olmaması anlamına gelmektedir. Yalnızca kitap okumak için yardımcı olan dinlenme biçimidir. Kitap okuma ile kıyaslandığı zaman okuma hızına etki etmemektedir. Bundan dolayı faydası olmamaktadır. Yani sınava çalışan ya da eğitim işi ile ilgili içli dışlı bir durumda olan kişiler için kitabı dinlemek yerine okuma etkisi daha fazla olacaktır. en önemli ayrıntı ise kitap kokusu barındırmamaları. Yani özünde sesli kitap bir zarar oluşturmamaktadır. Yalnızca normal bir kitap okumak daha faydalı olacaktır. o da okumasını hızlandırmak isteyenler için. Okuma hızını arttırmak isteyenler sesli kitap dinlerlerse bu konuda herhangi bir gelişme sağlayamazlar.
Neden Sesli Kitap Tercih Edilmelidir?
Her kitabın tercih edilme sebebi olduğu gibi sesli kitapların da tercih edilme nedenler bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, sesli kitaplar da gündemde kalmıştır. Ancak kitap okumaya vakit bulamayanlar için bir nimet haline gelmiştir. Sesli kitapların diğer konularda tercih edilme nedenleri kısaca şu şekildedir;
- Kişinin telaffuzunu geliştirmektedir. Akıcı konuşmanıza katkı sağlamaktadır.
- Sesli kitap dinlenmesi esnasında başka işler ile ilgilenebilirsiniz.
- Dinleme yeteneği gelişir. Dinlediğiniz olayı kafanız da analiz edip olay örgüsünün hayalini kurabilirsiniz.
- Odaklanma yeteneğini arttırır.
- Dikkat süreniz bu sayede uzamaktadır.
- Hafızanız gelişir.
- Eleştirel bir düşünme teşviki oluşturur.
- Kişinin kavrama becerisi artmaktadır.
- Görme bozukluğu yaşayan kişiler için birebir sistemdir.
- Anlatan kişinin ses tonu sayesinde hikaye sanki canlıymış gibi hissettirir.
- Sesli kitap empati yeteneğini geliştirmektedir.
- Ayrıca sesli kitaplar akıl sağlığımızı korumamıza oldukça yardımcı olur.