Hz. İbrahim Kuran’da isminden en çok bahsedilen peygamberlerden bir tanesidir. Kuran’da adına Bir sure olan İbrahim Suresi toplamda 52 ayetten oluşmaktadır. Yalnızca Kuran’da değil aynı zamanda diğer büyük dinlerin kitapları olan İncil Ve Tevrat’ta da Hz. İbrahim ismi bolca geçmektedir. Aynı zamanda İsrailoğulları’na gönderilen ilk peygamber olması özelliğini taşımaktadır. Annesinin ismi Uşa, babasının ise ismi Azer’dir. Babası Azer bir put yapıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Hz. İbrahim henüz çocuk yaştayken putlara tapılmasına karşı çıkmıştır. İnsanların, kendi elinden çıkma ve hiçbir iradesi bulunmayan bu taş parçalarına tapmasının yanlış olduğunun farkındaydı. Bir gün bütün şehir çarşı yerindeyken, eline bir balta alıp bu balta yardımıyla bütün putları kırmıştır ve baltayı da en büyük putun boynuna saplı bir şekilde bırakmıştır. İnsanlar kutsal varlıkları ve yaratıcıları olarak gördükleri bu putların kırıldığını ve yıkıldığını görünce büyük bir şaşkınlık içerisinde kalmış ve putları kimin kırdığını sormaya başlamışlardır. O esnada ise Hz. İbrahim en büyük putu işaret ederek onun yaptığın söylemiştir. Ancak insanlar bunu saçma bulmuşlardır.
Hz. İbrahim Tevhit İnancına Nasıl Ulaşmıştır?
Hz. İbrahim gibi bütün peygamberler Allah’ın tek olduğu inancına yani tevhit inancına sahiptirler. Yeryüzüne gelen peygamberler arasında tevhit inancını ilk olarak benimseyen kişi Hz. Âdem olmuştur. Bunun beraber, Hz. İbrahim tevhit inancı konusunda belki de en öne çıkan peygamber olmuştur ve elbette bunun da bazı sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepleri ise şöyle sıralayabiliriz;
• Hz. İbrahim için Allah katında göklerin ve yerin durumları gösterilmiş ve Allah’ın her şeyin yaratıcı olduğu delilleriyle birlikte ona gösterilmiştir. Kendisi de bu konuda birçok işaret fark etmiş ve bu işaretlerin peşinden gitmeyi ihmal etmemiştir.
• Hz. İbrahim, çocuğunu kurban etmek ve ateşe atılmak gibi çok zorlu imtihanlardan geçmesine rağmen asla tevhit inancından şaşmamış ve Allah’a olan sevgisi, saygısı ve bağlılığı onun bu imtihanları zor da olsa atlatmasını sağlamıştır. Bu yaşadıkları ise onu tevhit inancına daha çok bağlamıştır.
• Hz. İbrahim, kendisinden sonra gelen çoğu peygamberin babası yerine geçtiği için, peygamberliğin en üst mertebesine yükselip, kendinden sonra gelen tüm peygamberler için tevhit konusunda bir sembol haline gelmiştir.
Hz. İbrahim ve Tevhit İnancı
Hz. İbrahim’in tevhit üzerine kurmuş olduğu inancı, kendinden sonra gelen semavi dinler için bir altyapı oluşturmuştur. İnanışı, tevhit inancına dayalı dinlere semavi dinler denmektedir. İşte bu sebepten ötürü yaşayan üç büyük din için İbrahimi Dinler denilmiştir. Yalnızca buradan bile tevhit inancı ne kadar gelişmiş bir peygamber olduğu anlaşılmaktadır. Hz. İbrahim öncesinde yaşamış peygamberlerin hiçbirinin inancı Hz. İbrahim kadar canlı ve çeşitli ritüellere sahip değildir. Kendisinden sonra gelmiş olan Hristiyanlık, İslam ve Yahudilik gibi dinlere etki yapmayı başarabilmiştir. Özellikle tevhit inancının bir simgesi haline gelen Kâbe, Hac ve Namaz kılmak gibi ibadetler ve inanışlar Hz. İbrahim’in tevhit inancına dayanmaktadır. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü, Allah katında kendisine verilmiş olan Allah’ın Dostu unvanı son derece uygun ve yakışan bir çeşit saygı ifadesidir.