Deneme sınavına çalışmak için öğrencilerin uygulaması gereken bazı taktikler vardır. İlkokul yıllarından itibaren sınavlara hazırlanan öğrenciler deneme sınavlarına girerler. Günümüzde eğitim sistemine dahil olan deneme sınavlarıyla öğrencilerin başarı durumları ve seviyeleri tespit edilerek eksikliklerini bu şekilde öğrenirler. Dolayısıyla her öğrencinin kafasında oluşan sorulardan biri olan deneme sınavlarına nasıl çalışılır? Cevabı bu yazıda.
Deneme Sınavına Çalışmak ve Başarılı Olmak
Deneme sınavına çalışmak, öğrencilerin sınavda başarılı olacağı eylemlerden biridir. Deneme sınavlarından başarılı olabilmek için öncelikle bu sınavın öylesine bir sınav olmadığının bilincine varmak gerekir. Çünkü deneme sınavının normal bir sınav olduğunu ve öğrencinin kendini ölçeceği bir sınav olacağı akıldan çıkarılmamalıdır.
Deneme Sınavlarına Nasıl Çalışılmalıdır?
Lise giriş sınavları, Üniversite giriş sınavları, KPSS, DGS gibi sınavlara girerken bunlardan başarılı olabilmek için deneme sınavlarına da çalışarak girmeniz gerekmektedir. Deneme sınavına çalışmak için öncesinden konu anlatımı çalışmalı, bol bol soru çözülmelidir. Bunlar deneme sınavına hazırlık olurken, deneme sınavı da normal sınava hazırlıktır.
Deneme sınavına çalışmak için yapılması gereken uygulamalar;
- Konu tekrarları yapılmalı
- Bol bol soru çözümü yapılmalı
- Eksik olan konulara yoğunlaşılmalıdır
- Evde soru çözüldüğünde süre tutulmalıdır
- Bol bol kitap okunmalı
- Paragraf ve uzun konularda daha hızlı olmaya çalışılmalı ve öğrenci kendini bu konuda teşvik etmelidir.
Deneme Sınavlarında Soru Çözerken Uygulanması Gereken Taktikler
Deneme sınavlarında soru çözdüğünüz zaman mutlaka bazı taktikler uygulanmalıdır. Bunlar aşağıda verilmiştir.
- Soru Kitapçığı Üzerinde Kodlamalar Yapmak
Öğrencinin kendine bir sistem belirlemesi gerekir. Bu sistemde sorulardan doğru cevap olduğuna emin olduklarına yıldız işareti, boş bırakılan sorulara yuvarlak ve emin olunmayan ya da ikilemde kalınan sorular için de kare sembolü kullanılır. Sınav bittikten sonra kontrol yapıldığında bu taktik öğrencinin çok fazla işine yarayacaktır.
- Öğrenci Zamanla İlgilenmemelidir
Deneme sınavı çözmek için öğrencinin sürekli olarak saate bakmaması ve zamanla ilgilenmemesi gerekir. Elbette hızlı olmaya ve süresini verimli kullanmaya dikkat etmelidir. Ancak öğrencinin sürekli olarak saate bakması ona hem zaman kaybettirir hem de dikkatinin dağılmasına neden olur. Bu yüzden ilk başlarda sadece soru çözümüne odaklanılması gerekmektedir. Zaman zaman dakikaları yönetme konusunda daha bilinçli davranılmalıdır. Deneme sınavında zaman kontrolü oldukça önemlidir. Ama bunu sürekli olarak yapmak değil, zaman zaman bakmak daha yararlı olacaktır.
- Soruları Cevaplarken Eleyerek Gidilmelidir
Öğrenci soru çözümünde sorularda cevap olmayanlara emin olduklarını elemelidir. Dolayısıyla doğru cevaba daha çabuk ulaşır.
- Öğrenci Yorulduğunda Mola Verebilir
Öğrencilerin deneme sınavı çözmesi esnasında dikkati dağılabilir. Sürekli olarak bir şeye odaklanmak zihin dağınıklığına neden olabilir. Bu yüzden de 10-15 saniye gibi küçük molalar, öğrencinin zihnini toparlamasını sağlar. Ancak öğrenci bu süreyi uzatmamaya dikkat etmelidir.
- Bir Soru İçin Daha Fazla Zaman Ayrıldığında Bir Sonraki Soruya Geçilmelidir
Öğrencinin bir soru için daha fazla zaman ayırması ve cevaba ulaşamaması sonucunda başka bir soruya geçmesi daha doğru olur. O soru işaretlenerek daha sonra çözüm için geri dönülmelidir. Özellikle vakit kaldığı zaman dönüş yapılması daha verimli olacaktır.
- Bölüme Başlamadan Önce O Bölümün Hızlı Bir Şekilde İncelenmesi Faydalıdır
Deneme sınavına başlamadan önce testin yapısına hakimiyet kurulmalıdır. Soruların nasıl göründüğü, uzunluk durumları soru içerisinde olan şekiller veya soruların sayısı gibi faktörlere alışmak ve bunlara hazırlıklı olmak gerekir.