Öğrencilerin en fazla yakındığı şeylerden biri ders çalışma isteklerinin olmamasıdır. Bunun için de en fazla söylenen bahaneler ve öğrenciler tarafından hissedilen şeyler aşağıdaki gibidir:
- Ders Çalışma İsteğim yok / Canım ders çalışmak istemiyor
- Çok fazla baş ağrım var / başım ağrıyor
- Ders çalışırken çok sıkılıyorum / Canım çok sıkılıyor
- Yapamıyorum
Gibi bahaneler oldukça yaygındır. Ders çalışma isteği, oturduğumuz yerden gelmez. Bunun için yapmanız gereken şey, beklemeden ders çalışmaya başlamanızdır. Çünkü ders çalışma ihtiyacınızı siz daha iyi bilirsiniz ve her dersten eşit şekilde sorumlusunuz. Kendinizi motive etmek için çalışmanızın karşılığında o dersi başarılı olarak geçeceğinizi ve sınavınızın çok iyi geçeceğini düşünün. Siz güzel şeyler düşündükçe ders çalışmaya olan ilgi ve alakanız da artacaktır.
Ders Çalışırken Kendinizi Nasıl Motive Edersiniz
Ders alışma isteğinin arttırılmasının yanında, ders çalışırken motive olmanız ve motivenizi arttırmanız da oldukça önemlidir. Ders çalışırken kendinizi motive etmek yöntemleri:
- Öncelikle ders çalışmaya başlarken tüm olumsuzlukları kafanızdan silin. Yani “olmuyor”, “yapamıyorum” gibi motivasyonunuzu düşüren kelimelerden ve düşüncelerden lütfen uzak durun. Düşüncelerinizi siz yönlendiriyorsunuz ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için çaba sarf etmek sizin elinizde.
- Ders çalıştığınızda kısa vadeli hedefler koyun. Bu şekilde daha başarılı olursunuz.
- Ders çalışmaya başladıktan sonra, ders çalışma isteğiniz azalmaya başladıysa bulunduğunuz odayı havalandırın ve kendinize 1-2 dakika temiz hava molası verin. Çünkü yetersiz oksijen, baş ağrısına neden olur. Yeterli oksijeni ve havayı aldıktan sonra dikkatiniz dağılmadan tekrar ders çalışmaya başlayın.
- Zor sorulara karşı pes etmeyin. Zor sorularının üzerine gider ve çözerseniz sonraki zor soru size “kolay soru” olarak dönecektir.
- Mutlaka her gün düzenli olarak ders çalışın. Düzen, alışkanlıklarınızı dengeler.
- Ders çalışırken zamanınızı çok verimli kullanmaya dikkat edin. Özellikle çalışırken ortalama 50-60 dakika arasında çalışmaya özen gösterin. Eğer dersten sonra soru çözmeniz gerekiyorsa bu çalışma 1.5 saate kadar da arttırılabilir. Fakat dinlenmek sizin hakkınız. 1.5 saatten fazla süren ders çalışmaya biraz ara verin ve daha sonra tekrar başlayın.
- Eğer odaklanma sorunu yaşıyorsanız en az 20 dakika ders çalıştıktan sonra mola vermeniz daha uygun olur. Kısa süreli hedefler koymak burada devreye giriyor. Çünkü bugün 20 dakika ders çalışmak ve 5 dakika ara vermek ile başladıysanız; bunu yarın 25 dakikaya yükseltin ve sırasıyla günden güne 5’etr dakika arttırarak devam edebilirsiniz. Son olarak 50-60 dakikaya arttırana kadar bu şekilde devam edin.
- Eğer ders çalışmak içinizden gelmiyorsa, ders çalışmayı bırakmak bir çözüm değildir. İradenizi devreye sokun ve o dersi sonuna kadar çalışın.
- Ebeveynleriniz ve Öğretmenleriniz sizlere ders çalışmanız gerektiğini söylüyorsa bunu kendileri için değil, sizin için söylüyorlardır. Çünkü sizin ders çalışmanız hiç kimseye bir şey katmaz. Ders çalışmak sizin faydanızadır. Bunun bilincinde olmalısınız.
- Arkadaşlarınızla aranızda işbirliği yapın ve birlikte proje çalışmalarına katılan. Beraber ders çalıştığınız zaman bazen bilmediğiniz noktaları yakalamanıza ve farklı bakış açısı yakalamanızı sağlayacaktır.
- Arkadaşlarınızla toplu bir şekilde ders çalışacaksanız bunu haftada 1 veya 2 defa yapmanız yeterli olur. Bu durum hem sizin ve arkadaşlarınızın daha fazla ders çalışmasını sağlar ve birlikte yapacağınız çalışmalar tekrar niteliğinde olur ve başarınızı ortaya koyar.
- Arkadaşlarınızla birlikte her gün kütüphanede buluşarak belirli saatler arasında ders çalışabilirsiniz.
- Ders çalıştığınız esnada dersinizi aniden bırakmayın. Kendinize özel hazırladığınız programı kullanın ve asla bozmayın.
- Ders çalıştığınız esnada arkadaşlarınız sizleri eğlenceye çağırıyorsa, bunu ders çalıştıktan sonra yapmalısınız. Hiçbir şey sizi ders çalışmaktan alıkoymamalı.
- Anlamadığınız yerleri internetten konu anlatımı derslerine bakarak veya kitaptan o konuyu tekrar çalışarak bakabilirsiniz. Eğer yine anlamıyorsanız, anlamadığınız noktaları ya da soruları not alın; arkadaşlarınıza ya da öğretmenlerinize mutlaka sorun.
Sevgili öğrenciler, düzenli olarak ders çalışmak ve bunun karşılığında da sınavları geçmek gerçekten harika bir duygudur. Hangi sınava çalışıyorsanız çalışın, sonucunda sizi hedeflerinize götürecek bir kapı vardır ve o kapı sizin çabalarınızla açılacaktır. Kapıyı açmak için doğru anahtara ihtiyacınız var. Yanlış anahtarı takmak ve o anahtarla zorla kapıyı açmak size bir şey kazandırmaz. Dolayısıyla doğru anahtarı bulana kadar devam etmelisiniz. Doğru anahtarı bulmak doğru yolu gitmekten geçer. Şunu da unutmayın ki düzenli ders çalışmak ve bol bol soru çözmek sizi başarıya ulaştırır.
Ders Çalışman İçin Öneriler
Ders Çalışırken nerede ve nasıl olduğunuzu görmek için kendinizi test edin. Unutmayın ki hiçbir öğrenciye ders çalışma isteği yukardan gelmez. Ya da başka yerlerden de gelmez. Öğrenci kendisi derse oturmalı ve bu isteği kendisi elde etmelidir. Size bunu bir hikâye ile anlatalım. Bir sokak ortasında elinde bir deste para olan bir adam “bu parayı kim istiyor” diye soruyor. Sokaktaki herkes “ben isterim” diye hep bir ağızdan bağırmaya başlıyor. Ama para hala adamın elinde duruyor ve insanların “ben isterim, ben de isterim” diye bağırmaya devam ediyor. Halkın içinden biri çıkıyor ve adamın yanına gidiyor. Parayı adamın elinden alıyor. Para, onun oluyor. Başarı da böyledir. O sizi bulmaz, siz ona gideceksiniz.
- Törenle ders çalışmayı bekleme, eyleme geç
- Hedefin mi var? O zaman ona sıkı sıkıya bağlan
- Ders çalışmayan arkadaş çevresiyle eğlenmek çok güzel. Ama sadece birkaç sene. Birkaç sene sonra çoğu şeyi kaybetmiş olabilirsin. Bu yüzden arkadaş çevren, ders çalışan öğrencilerden oluşsun
- Bu sene yapacağın güzel bir çalışma geleceğini belirleyecek. Zihnini buna göre düzenle
- Başarılı mı oldun? Kendini ödüllendir! Evde bir film izleyebilirsin ya da sinemaya gidebilirsin.
- Başarısız mı oldun? Kendini cezalandır ve o hafta planladığın arkadaş buluşmasını ertele, televizyon dizisini ertele.
- Ümitsizliğe asla düşme.
Yazımızı Cemil Meriç’in bir sözüyle bitirelim
“Ulu çınarlar fırtınalı zeminlerde büyür”.