Feynman Tekniği Nedir?

Richard Feynman 1918 ve 1988 yılları arasında yaşamıştır. Feynman, dünyaca ünlü fizikçi olarak bilinmekle birlikte çok iyi bir entelektüel yapıya da sahiptir.  Kuantum elektrodinamiğinin yanında bugün bilinen Feynman Diyagramı’nın mucidi de yine kendisidir. Atom altı parçacıkların esrarengiz davranışlarını görsellerle açıklayabilen ünlü fizikçe Feynman, 1965 yılında ışık ve maddenin etkileşimini anlatan çalışmasıyla Nobel Ödülü’nü kazanmayı başardı. Yapılan bu çalışmalar nanoteknoloji, kuantum ve parçacık fiziği alanında çığır açacak niteliktedir. Tüm bunların yanında ünlü fizikçi çok iyi bir düşünürdür. Albert Einstein yüksek lisans zamanlarında onun derslerine katılma imkânı bulmuş ve Feynman hakkında olumlu görüşlerde bulunmuştur. Nitekim Bill Gates de Feynman’ı, daha önce hiç sahip olamadığı en büyük öğretmeni olarak nitelendirmiştir.

Bugün dünya üzerinde etkili ve faydalı çalışma metotları denilince milyonların aklına gelen Feynman Tekniğinin mucidi de yine Richard Feynman’dır. Eğer öğrenmenizi daha da güçlendirmek ve daha sonra akılcı bir şekilde bunları kullanabilmek istiyorsanız bu teknik kesinlikle en iyi yol olabilir. Nobel ödüllü fizikçi tarafından üretilen bu modelde daha iyi öğrenme için öğretme gücünden faydalanılır. Bu tekniği neden kullanmalısınız? Çünkü öğrenme denilen şey bir kitabı kısaca gözden geçirerek ya da herhangi bir sınavı geçecek kadar hatırlamakla olmaz. Bilgi, onu açıklayabildiğinizde ve farklı durumlarda bu bilgiyi kullanabildiğinizde öğrenilir. Feynman Tekniği, yeni bir şeyi izole ya da işe yaramaz gerçeklere dönüştürmek yerine karşılaşılan fikirlerden daha fazla yararlanmaktadır.

Etkili Öğrenme Tekniği Olarak Feynman’da Neler Kazanırsınız?

Etkili öğrenme tekniklerinden olan Feynman’da bildiklerinizi damıtarak kendi kendinize öğrenmeye yönelik basit bir yaklaşım ele alınır. Albert Einstein, genellikle öğrenilen bir şeyi çocuğa açıklayamıyorsanız o şeyi tam anlamıyla bilmiyorsunuz diyerek bu tekniğe atıfta bulunmuştur. Feynman Tekniği, Manhattan Projesi’nde yer alan ve tam anlamıyla beklediği herhangi bir şeyi yapabilme konusunda tecrübeye sahip Amerikalı Fizikçi Richard Feynman, kendisine kompleks şeyleri öğretmeye yarayan bu tekniği geliştirmiştir. Feynman henüz 15 yaşındayken kendi kendine Trigonometri, ileri seviyede cebir, sonsuz seri hesaplamaları, integral, diferansiyel ve analitik geometri gibi konuları bu teknik sayesinde öğrenebilmiştir. Üniversiteye gitmeden önce kendi notasyonunu kullanarak türev gibi karmaşık konularda fikir sahibi olma amaçlı yeni şeyler deniyordu. Peki bu Feynman Tekniği daha derinlikli olarak incelendiğinde aslında nedir?

Basitleştirerek Öğrenmeye Çalışın

Bir şeyi tamamıyla bilmek ya da sadece adını bilmek arasında fark vardır ve bu noktada bilginin türlerini anlamak oldukça önemlidir. Konuyu anlayabilmeniz için öncelikle onu kısaca ve doğru bir şekilde açıklamalısınız. Bunu yapabilmek için de ne tür bilgi türlerine ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz.

Tam Olarak Ne Öğrenmek İstediğinizi Netleştirin

Boş bir kâğıdın üzerine çalışmak istediğiniz konuyu yazın. Bu noktada ne kadar spesifik olursanız öğrenmenin k geri kalanında o kadar verim elde edersiniz.

Öz Değerlendirme Yapın

Mümkün olduğunca sade bir dilde bu bilgiyi hiç anlayamayan birilerine öğretiyormuş gibi açıklamalar yazın. Öncelikli olarak geniş bir özet ile başladıktan sonra kavramın inceliklerini üzerinde çalışarak daha spesifik hale getirin.

Yeni Bilgiler Edinin

Kendi kendinize öğrenmenin ne kadar mükemmel olduğunu anladıkça bu bilgilerinize yenilerini katın. Öğrenmeye alıştıkça neyin ne kadar önemli olduğunu anlayacak ve nereden başlamanız gerektiğini daha iyi kavrayabileceksiniz.

Bilgileri Kalıcı Hale Getirin

Tüm aşamaları bitirdikten sonra öğrendiklerinizi anlatarak pekiştirin. Eğer bu konu hakkında hiçbir şey bilmeyen bir çocuğun seviyesine inemiyorsanız yeterince iyi öğrenmediniz demektir. Bu durumda yukarıdaki basamakları tekrarlayın.