İslam Dininin Temel Gayesi Nedir?

İslam dini, huzur, barışı birliği ve beraberliği de kendisiyle birlikte getirir. Bu yüzden islam dininin temel gayesi insanların daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir ahiret yaşamıdır. Din, insanların yükümlü oldukları ilahi emirleri yerine getirmektedir. Bunun içerisinde yer alanlar emirler ve yasaklardır. Din’in temel anlamına bakıldığında “borç” anlamına geldiğini görürüz. Yani insanların, Allah’a karşı belli başlı borçları vardır. Bunu bu hayatta ödemesi ve ahirette de bunun karşılığını mükafat olarak alması anlamına gelir.

İslam Dininin Temel Gayesi: Allah’a Neden Borçluyuz?

Fakat Neden Allaha borçluyuz? Allah’ın bize verdiği nimetler pek çoktur. Mesela Allah bize, hiçbir varlığa vermediği akıl vermiştir. İslam dininin temel gayesi ilkesine bakıldığında Akıl, sonsuz bir şekilde kullanılarak tüm dünyayı hatta dünyanın ötesine varmamızı sağlar. Bu şekilde insanlara faydalı birer birey oluruz. İslam dininin temel gayesi Örneğin bilim insanları, insanlık için pek çok katkıda bulunmuşlardır. Bu da Allah’ın verdiği nimeti doğru bir şekilde kullanmak anlamına gelir. Bunların şükrü olarak da Allah’a ibadet etmemiz gerekmektedir.

Dinin temel gayesi, Allah’ın tek bir yaratıcı olduğu ve insanların huzur ve barış içerisinde yaşamalarını kapsar. Bunların içinde bulunan;

  • Din
  • Mal
  • Can
  • Nesil
  • Akıl
  • Sağlığın korunması

Gibi kavramlardır. İslam dini, açıkladığı emir ve yasakları bir amaç uğruna edinmiştir. Bunun tek nedeni ise insanların ahlaki olarak yüceltilmesidir. Toplum içerisinde yaşayan kişiler, hem ahlak hem de hukuk anlamında birbirlerine belirli sorumluluk içindedir. İslam dininin temel gayesi arasında yer alan ahlaki yasası ve hukuki düzenlemeleri toplumsal ve bireysel hakları kontrol altına alır. Bu şekilde daha güvenli bir yaşam hedeflenir.

Dinin Temel Amaçlarını Öğrenelim

İslam dininin temel gayesi, insanların dünya içerisinde yaşadığı süreç boyunca mutlu yaşamaktır. Sonrasında da ahirette sonsuz mutluluğu yakalamasıdır. Allah, insanları mutluluğa çağırıyor. İsteyen kişiye mutluluk verirken, bunun da amaçlarını ve yollarını gösteriyor. Ayrıca İslam dini, insanlar için önem verdiği konular arasında;

  • Neslin Korunması
  • Aklın Korunması
  • Malın Korunması
  • Canın Korunması
  • Dinin Korunması

Gibi kavramlar yer almaktadır.

Canın Korunması

İslam dininde, canın korunması en temel haklardan biridir. Bunun nedeni insanın varlığını devam ettirmesi, iş faaliyetlerini devam ettirmesi gibi etkenler buna bağlıdır. Bu yüzden de İslam dini, kişinin yaşam hakkını henüz anne karnındayken korumaya almaya başlar. Kur’an’da geçen bir ayette

Eğer fakirlik korkusu ile çocuklarınızın canına kıyacak olursanız bunu yapmayın. Çünkü biz sizin de onların da rızkını veririz. Onları öldürmek büyük günahtır.

İslam dinine göre, insanların hayatı kutsaldır. Kimsenin bunu almaya yetkisi yoktur.

Neslin Korunması

Toplumun devam etmesi için neslin korunması önemli etkenlerdendir. Dolayısıyla neslin korunabilmesi için sağlıklı bir ailenin kurulması gerekmektedir. Bu sebeple de İslam dini, nikaha oldukça önem verir.

Aklın Korunması

Allah (c.c.) insanlara diğer canlılara verdiğinden çok daha önemli bir nimeti vermiştir. Bu da akıldır. İnsanlar akıllarını korumakla ve onu kullanmakla yükümlüdürler. İşte İslam dininin temel gayesi için aklın doğru olarak kullanılması ve yararlı ilimler yapılması gerekmektedir.

Malın Korunması

Kişi, malın korunması ile ekonomik haklar, mülkiyet, üretim, satmak, sahip olmak, tüketmek gibi haklara sahiptir. Bu yüzden de İslam dini içerisinde herkes mülk edinme hakkına sahiptir. Fakat mal sahibi olurken de ihtiyaç sahipleri olan kişilere de yardım etmesi gerekir. İslam dininin temel gayesi içerisinde yer alan yoksula yardım etmek, önemsenmesi gereken konulardandır.

Dinin Korunması

İslam’da dinin korunması inanan tüm Müslümanların elbette temel görevlerindendir. Bunun için bize gönderilen kutsal kitap Kur’an-ı kerimi korumamız ve anlamamız gerekir. Bu sebeple de gelecek nesillere de faydalı olabilelim.