Kitap fuarları büyük alanlar da ya da ortamlar da açılabilecek pek çok insanın oldukça fazla kitap ile buluşabileceği bir gösteri merkezi olarak tanımlanabilmektedir. Kitap fuarları hayatın olağan halinden sıkılmış kişiler için farklı bir aktivite haline gelmektedir. Zaman konusunda sıkıntı yaşamayan ve zamanını etkin şekilde geçirmek isteyen insanlar için birebirdir. Toplumun kalabalığı ile karşılaşmaktan hoşlanan bireyler için güzel bir yerdir. Kitap fuarları alanlarında harika manzara sahip olabilmektedir. Tabi bu düşünce kişiden kişiye değişebilir. Fuarlara giden kişiler kendilerini farklı ve güzel hissettiklerini söylerler. Entelektüel olarak hissetmek istiyorsanız muhakkak bir kitap fuarı ile bir araya gelmelisiniz. Pek çok yayınevi standı ile istediğiniz her türden kitaba erişebilirsiniz. Aynı yazarın aradığınız birçok kitabını aynı yerde bulabilirsiniz. Bunun gibi pek çok avantajı bulunmaktadır. Mesela hiç okumadığınız türden kitapların olduğu bir standa geçip bu stantta kitaplar hakkında bilgi alıp ufkunuzu bu kitaplar ile genişletebilirsiniz. En çok sevilen özelliklerden biri de kitap için pek çok araç gereç olmasıdır. Aklınıza gelmeyecek kadar çeşitte kitap ayraçları ve kitap aksesuarları ile karşılaşabilirsiniz.
Kitap Fuarları Açılışı Okurlar İçin Yenilik Oluşturur Mu?
Kitap fuarları açılışında beklenen bir okur oluşturması okurun alım gücüne hitap eden, kitap almak için ayırdığı bütçeleri de ortaya çıkarmaktadır. Yılda pek çok kez kitap almaya kitap fuarına giden okur olumlu bir izlenim oluşturur. Ama birkaç kez bunu yapan okur için aynı şey düşünülemez. Ayrıca bu durumu şu şekilde de ele alabiliriz. Eğer her yerde kitap fuarı açılırsa bundan yararlanmak isteyip yararlanamayan kişiler de yararlanmış olacaktır. yani her yerde kitap fuarı programını etkin kılmalıyız. Bir diğer husus ise kitap fuarı ticari amaçla kullanıldığı için ticaretin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Vazgeçilmez olan yer ise üreticinin vitrini olmaktadır. asıl amacının ürününü bir iki gün içerisinde satmak değil de daha geniş bölgelere taşımak olması gerekmektedir. Ama maalesef durum tam da bu durumdan ibarettir. Yapılması gereken şey kitap fuarlarını herkese iletebilmek için uğraşmaktır. Ama yapılan durum kitap vitrinini bitirmek olarak uğraşılmasıdır.
Kitap Fuarına Gidecekler İçin İpuçları
- Kitap Fuarları, insanların uzun süre vakit harcayacakları alanlardır. Bu nedenle de bir takım ön hazırlıklar yapılabilir. Bunlar arasında;
- Örneğin kitap fuarları genel olarak büyük olduğu için gezerken kişiler acıkabilir. Bundan dolayı yanınızda atıştırmalık bir şeyler bulundurmanızı öneririz. Bunun yanı sıra kitap fuarında genelde ikinci katta yemek alanı bulunmaktadır. Bu durumu da göz önüne alabilirsiniz.
- Kitap fuarına gittiğinizde önceden planlanmış ve sayısı çok olan kitabınız var ise bunları elinizde taşımak oldukça zor olacaktır. Taşımamak için yanınıza küçük boy ya da alacağınız kitap sayısına göre orta büyük boy tekerlekli valiz almanız işinizi kolaylaştıracaktır.
- Kitap fuarlarında genel olarak yazarlar da bulunmaktadır. Bu yazar sevdiğiniz bir yazar ise ve imzasını almak istiyorsanız kuyrukta bekleyeceksiniz. Beklediğiniz kuyruk bir hayli uzun olabileceği için yanınızda atıştırmalık bir şeyler ve muhakkak su bulundurmalısınız.
- Ana giriş yerinde genel olarak bir yığılma meydana gelebilir. Kitap fuarı ana girişi kullanmak yerine farklı noktalarda bulunan girişleri kullanabilirsiniz.
Kitap Fuarlarında Yapılacak Şeyler ve Diğer Öneriler
- Fuar giriş yerinde kesinlikle yayınevlerinin salon ile birlikte stant numaralarının olduğu rehberler bulunur. Bu rehberleri muhakkak kullanmalısınız. Kalabalık olan kitap fuarlarında aradığınız standı bulmak sizin için oldukça zor olacaktır. Vaktiniz var ise kitap fuarını gezmek için hafta içini tercih etmelisiniz.
- Kitap fuarlarında sevdiğiniz yazarlar olursa; bu yazarların bulunduğu söyleyişi ya da konferanslara katılabilirsiniz. Katıldığınız programı kişisel boyutta incelemeniz sizin için daha doğru olacaktır.
- Giriş katında bulunan lavabolar yerine üst katta bulunan lavaboları kullanabilirsiniz.
- Genel olarak en fazla indirimi yapan yayınevlerinin bulunduğu standları aramalısınız. Bu sayede daha fazla kitap alabilirsiniz.
- Kitap fuarı salonu bir hayli büyük olduğundan dolayı koridor koridor gezin. Bu sayede bütün fuarı gözünüzden bir şey kaçmadan gezebilmiş olursunuz.
- Eğer gittiğiniz fuar içerisinde tarih vakfı ya da buna benzer stantlar var ise bunlara gitmeyi ihmal etmeyin. Çünkü bu stantlar her fuar içerisinde kurulmamaktadır.
Kitap Fuarları Sayesinde Yeni Mecralar Tanıyın
Pek çok şehir de artan nüfus ile birlikte Kitap fuarları hızlı bir şekilde kurulmaya devam ediyor. Daha önce böyle bir mecra ile karşılaşmadıysanız daha fazla beklemeden bu mecraya gitmelisiniz. Eğer kitap okumayı ve kitap alışverişi yapmayı seviyorsanız hiç beklemeden kitap fuarlarına gidin. İstediğiniz yayınevinden istediğiniz yazardan ne kadar fazla kitap olduğunu görünce ağzınız kulaklarınıza varacak. Hepsini almak isteyeceksiniz. Bu fuarlar kitap severlerin en favori mekanlarıdır. Kitaba dair istediği ne varsa hangi türde hangi yayınevinde olursa olsun her türlü kapsamda kitap bulunmaktadır. Ayrıca sadece kitap değil dergi için stant açan yayınevleri de vardır. kitap fuarını değerlendirmeli bu yeni mecralara ayak basmalısınız.
Kitap Fuarları Ne Zaman Açılacak ?
2020 senesinde planlanan fuarların pek çoğu covid – 19 virüsünden kaynaklı oluşan pandemiden dolayı iptal edilmiştir. 2021 senesinin bu şekilde olmamasını dileyip Kitap fuarları için takvim oluşturulmuştur. Aşağıda bulunan listede 2021 senesinde kitap fuarlarının tarihi, yeri yazacaktır.
- 5. Isparta kitap fuarı tarihi 26 şubat – 07 mart 2021 olup fuar alanı Gökkubbe Fuar ve Kongre merkezi Isparta olarak belirlenmiştir.
- Bursa 19. Kitap fuarı tarihi 13 – 21 mart 2021 arasında olup fuar alanı Tüyap Bursa Uluslar arası Fuar ve Kongre Merkezi Bursa olarak belirlenmiştir.
- 8. Uluslar arası CNR kitap fuarı tarihi 20 – 28 mart 2021 arasında olup fuar alanı CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi olarak belirlenmiştir.
- 4. Karadeniz Trabzon Kitap Fuarı tarihi 02 – 11 nisan 2021 arasında olup fuar alanı İpekyolu Fuar Alanı Trabzon olarak belirlenmiştir.
- Çukurova 14. Kitap fuarı tarihi 03 – 11 nisan 2021 arasında olup fuar alanı Tüyap Adana Uluslar arası Fuar ve Kongre merkezi – Çukurova / Adana olarak belirlenmiştir.
- 15. Ankara Kitap fuarı tarihi 28 mayıs – 06 haziran 2021 aralığında olup fuar alanı Armada AVM açık otoparkı Ankara olarak belirlenmiştir.
- Kepez Kitap fuarı tarihi 10 – 19 eylül 2021 aralığında olup fuar alanı Mimar Sinan Kongre Merkezi Antalya olarak belirlenmiştir.
- Manisa kitap fuarı tarihi 24 eylül – 03 ekim 2021 aralığında olup fuar alanı Manisa Belediyesi Fuar merkezi Manisa olarak belirlenmiştir.
- 11. Antalya Kitap fuarı tarihi 15 – 24 ekim 2021 aralığında olup fuar alanı Cam Piramit Kongre ve Fuar merkezi Antalya olarak belirlenmiştir.
- Osmaniye kitap fuarı tarihi 22 – 31 ekim 2021 aralığında olup fuar alanı Osmaniye Fuar alanı Osmaniye olarak belirlenmiştir.
- İstanbul kitap fuarı tarihi 13 – 21 kasım 2021 aralığında olup fuar alanı Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi İstanbul olarak belirlenmiştir.
- 39. Uluslar arası İstanbul kitap fuarı tarihi 18 – 26 aralık 2021 aralığında olup fuar alanı Tüyap Fuar ve Kongre merkezi İstanbul olarak belirlenmiştir.