LGS Maratonunun Bitiş Çizgisine Az Kala Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sevgili Öğrencilerim; Başladığınız işi başarılı bir şekilde bitirebilmek için hızınızı son ana kadar azaltmadan devam etmelisiniz.

★ Eksiklerinizi belirleyin.
➢ Hangi derste ne kadar eksiğiniz olduğunu ve bu eksikleri kapatmak için neye ihtiyaç duyduğunuzu belirleyerek kendinize uygun ders çalışma programı hazırlamalısınız. Böylelikle tüm konulara çalışmak yerine eksiklerinizi görerek nokta atışı yapmış olursunuz.
➢ Sınavda işinize yarayacak nokta atışı yerleri belirlemeniz ve tekrarını yapmanız son tekrar olarak kalıcılığı artıracaktır.
➢ Formüller, yazım kuralları gibi unutulmaya açık olan konuları tekrar tekrar gözden geçirebilirsiniz.

★ Deneme sınavları gerçek sınavın bir provasıdır.
➢ LGS’de testleri hangi sıraya göre çözmeyi düşünüyorsanız denemelerde de aynı şekilde hareket etmelisiniz. Bunun için en iyi olduğunuz dersin testini çözerek başlamalı ve en zayıf olduğunuzu düşündüğünüz dersin testini sona bırakmalısınız.
➢ Sınavda süreyi etkili ve yeterli kullanabilmek gerekir. Evde çözdüğünüz deneme sınavlarında süre tutarak zamanı etkili kullanma alışkanlığı kazanabilirsiniz.
➢ Sınavda dışarıdan gelebilecek seslere hazırlıklı olabilmek için evde deneme çözerken, evin normal yaşam şartlarında (diğer odada televizyon açık olabilir, telefon çalabilir, aile fertleri konuşabilir vs.) denemeyi uygulayabilirsiniz.
➢ LGS’de ve deneme çözerken olumsuz soru ifadelerine dikkat ediniz (ulaşılamaz, değildir, yoktur vb.).
➢ Çözdüğünüz deneme sınavları size eksik konularınızı belirlemede yol göstericidir. Denemelerde yaptığınız yanlışlar size doğruları öğretmek için bir fırsattır. Bu fırsatları iyi değerlendirmelisiniz. Deneme sonuçlarını analiz ederken puandan daha çok yapamadığınız sorulara odaklanarak, sorunun doğru çözümünü öğrenebilirsiniz. Böylece bilgilerinizi kalıcı hale getirerek, eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.

★ Sizi mutsuz edecek kişilerden ve ortamlardan uzak durun.
➢ Arkadaşlarınız ve aileniz ile olumsuz konuşmalar yapmaktan kaçının.
➢ Aileniz ve sevdiğiniz arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.
➢ Olumsuz duygu ve düşünceleri bir kenara bırakmalısınız. Sınava psikolojik olarak hazırlık, akademik hazırlık kadar önemlidir. Boş vakitlerinizde sevdiğiniz aktiviteleri yapmak, dinlenmek üzerinizdeki stresi hafifletmenize yardımcı olacaktır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ise fiziksel sağlığınızı bozabilecek futbol, basketbol gibi oyunlardan uzak durarak bunun yerine hafif aktiviteler gerçekleştirmektir.

★ Beslenme ve uyku düzeninize dikkat edin.
➢ Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Yağlı, şekerli, abartılı yemekler ve uzun süredir yemediğiniz yiyecekleri yemekten kaçının.
➢ Normal uyku düzeninizin dışına çıkmayın. Günde 7 – 8 saat uyumaya özen gösterin. Gece geç saatlere kadar uzayan çalışmalar yapmayın.

SINAVA SON 1 HAFTA KALA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
➢ Sınava iki gün kala ders çalışmayı bırakabilirsiniz.
➢ Beyninizin yorulmasına sebep olacağı için televizyon, tablet, bilgisayar ve cep telefonu kullanımını en aza indirerek uzak durun.
➢ Uykunuzu belirli bir düzene koymaya özen gösterin. Sınavdan bir gece önce hangi saatte uyumayı planlıyorsanız, geceleri de o saatte uymaya çalışın. Sabahları da, sınav sabahı kalkacağınız saatte uyanmaya çalışın.
➢ Sınav için gerekli olan evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Okul müdürünüz tarafından onaylı, fotoğraflı, renkli sınav giriş belgenizi alın. T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport ile sınava girebilirsiniz.
➢ Sınava gireceğiniz yeri tam olarak öğrenmelisiniz. Sınavdan birkaç gün önce sınava gireceğiniz okulu gidip görünüz. Böylelikle ulaşım sürenizi ve güzergahınızı değerlendirebilirsiniz. Okulun idaresinden izin alarak sınav salonunuza ve sıranıza bakınız.

SINAVDAN 1 GÜN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
➢ Her gün uyandığınız saatte kalkarak güne başlayın.
➢ Sınavdan önceki gününüzü ders çalışarak geçirmeyin. Gününüzün bir iki saatini evinize yakın bir parkta, temiz havada yürüyüş yaparak geçirebilirsiniz. (Terleyip, üşümemek kaydıyla)
➢ Sınavdan önce moralinizi bozacak, motivasyonunuzu düşürecek televizyon programları, sevmediğiniz insanlar ve ortamlardan uzak durunuz.
➢ Yediklerinize dikkat edin. Akşam yemeğinde salata ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Sağlığınızı bozabilecek yiyeceklerden uzak durun. Yağlı, ağır ve çok soğuk yiyecekler tüketmemeye çalışın.
➢ Sınavda giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayın. Kıyafet seçerken hava durumunu dikkate almanız kıyafet seçimizi kolaylaştırır. Sınavda kıyafetinizin sizi terletip üşütmemesi için penye bluz veya pamuklu gömlek, rahat ancak öğrenciye yakışır pantolon, eşofman giymek üzere hazırlık yapınız. Ayakkabılarınız rahat olmalıdır. Evden çıkarken üşümemek için ince bir hırkayı yanınıza alabilirsiniz.
➢ Rahat bir uykuya geçmek için ılık duş alabilirsiniz. Uyumak için gevşeme ve nefes alma egzersizleri yapabilirsiniz.

★ Sınav evraklarınızı hazırlayınız.
➢ Okul müdürünüz tarafından onaylı, fotoğraflı, renkli sınav giriş belgesi
➢ T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport
➢ 2 adet yumuşak uçlu kurşun kalem
➢ Leke bırakmayan yumuşak silgi
➢ Kalemtıraş
➢ Kağıt mendil (Ambalajı şeffaf olan)
➢ Ambalajı çıkartılmış küçük pet şişe su (Bardak su almayınız)

★ Sınavda yanınızda bulunması yasak şeyler!
Öğrenciler, sınav salonlarına alınırken üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç;
➢ Çanta
➢ Cep telefonu
➢ Telsiz
➢ Radyo
➢ Saat
➢ Bilgisayar
➢ Kamera ve benzeri iletişim araçları
➢ Depolama kayıt ve veri aktarma cihazları
➢ Kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık
➢ Kolye
➢ Küpe
➢ Bilezik
➢ Yüzük
➢ Broş ve benzeri eşyalar
➢ Her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar
➢ Hesap makinesi
➢ Kağıt
➢ Kitap
➢ Defter
➢ Not vb. dokümanlar
➢ Pergel
➢ Açı ölçer
➢ Cetvel vb. araçlar
➢ Delici ve kesici aletler

SINAV SABAHI
➢ Sınav sabahı yaz tatilinin ilk gününe uyandığınızı düşünerek başlayınız.
➢ Uyanma saatinizi, sabah rahat giyinip kahvaltınızı yapacağınız ve trafiği de düşünerek sınav merkezine ulaşacak şekilde ayarlayınız.
➢ Taze sıkılmış meyve suyu içeren kahvaltınızı mutlaka yapınız. Kahvaltınızın besleyici olmasına özen gösterin.
➢ Önceden hazırlamış olduğunuz sınav evraklarınızı kontrol ederek yanınıza alınız.
➢ Sınava sizi daha sakin olan ebeveyninizin götürmesini isteyiniz.
➢ Sınav salonunda en geç 08.45’te olacak şekilde yola çıkınız.
➢ Evden çıkmadan veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
➢ Sınava başlamadan gerginliğinizin arttığını hissederseniz derin nefes alıp verebilirsiniz. Bu sizin sakinleşmenize yardımcı olacaktır.

Başarılar diliyorum.

Saner EKİN
Fen ve Teknoloji Öğretmeni