Lise Giriş Sınavına Hazırlananlar için Tavsiyeler

Öğrencilere, okumak istedikleri liseyi belirlemek üzere girecekleri LGS’ye hazırlanma süreleri çok kısaymış gibi gelebilir. Aslında lise giriş sınavına hazırlık tam olarak görüldüğü gibi kısa bir süre değildir. Okul derslerine odaklanmanın bu sınavlarda başarıyı düşüren bir etmen olmadığını görüyoruz. Değişen sistem ve sınav sorularının müfredatla paralel gitmesi öğrencilerin okul derslerine de önem vermesini gerektiriyor. LGS’nin 8. sınıf müfredatını baz alıyor olması öğrencilerin sınav yılında tamamen odasına kapanıp sadece sınav konularına çalışmasını gerektirmiyor. Bu önemli süreçte uzmanlar ve eğitimciler lise giriş sınavına hazırlananlar için tavsiye başlıklı pek çok öneride bulunuyor. Öğrencilerin bu süreci kaygı ve endişe duymadan ve başarılı bir şekilde atlatabilmesi için, LGS’ye hazırlananlar için öneriler bir hayli önem kazanıyor. Bu yazımızda sizlere bu süreçte Lise Giriş Sınavına hazırlananlar için tavsiyeler sunmaya gayret ettik.

Çalışma Alanı Oluşturun

Ders çalışmaya geç başlamış veya çalışmaya odaklanma konusunda sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum çalışma alanınızdan kaynaklanıyor olabilir. Kendinize uygun bir çalışma alanı oluşturmayı deneyin. Bunun için illaki kendinize ait bir oda veya bir çalışma masası olmasına gerek yok. Evde çalışabileceğiniz herhangi bir yer bulup orayı çalışma alanı haline getirebilirsiniz.

Dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri düzene koymanız, ders çalışmaya başlamak ve odaklanmak için size yardımcı olabilir. Ders notlarınızın, kitaplarınızın, kalemlerinizin, vs. bulunduğu düzenli bir masada çalışmak çok daha kolay olabilir.

Çalışma Kaynaklarını Belirleyin

LGS’ye hazırlık sürecinde ders çalışma kaynakları önemli bir konudur. Eğer bir kursa kayıtlı değilseniz veya size çalışmalarınızda yardımcı olabilecek birileri yoksa, yani sınava kendi başınıza hazırlanmak durumundaysanız internetten istifade edebilirsiniz. İzlemeniz gereken konu anlatım videolarını belirleyerek bunları programınıza not edebilirsiniz. Ayrıca kitap tavsiyelerine ihtiyacınız varsa internetten kitaplar hakkındaki yorumları okuyabilir veya daha önce sınava hazırlanmış kişilere hangi kaynakları kullandıklarını sorabilirsiniz.

Planlı Çalışın

Sadece ders konusunda değil, hayatın her alanında planlı olmanın üzerimizde olumlu etkileri vardır. Ders çalışırken planlı olmak LGS hazırlık sürecinizi olumlu etkileyecektir. İşe zamanınızı planlayarak başlayın. Hangi derse günde ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin. Bu süre kişiden kişiye değişir, kimi matematik için daha fazla zaman ayırırken kimi Türkçe için daha fazla zaman ayırmak isteyebilir.

Uyku ve Beslenmeye Dikkat

LGS öncesinde hayatınızda büyük değişiklikler yapmayın. Uyku ve beslenme alışkanlıklarınızın sağlıklı olmasına özen gösterin. Yatma ve kalkma zamanlarınızı planlayarak bir düzen oluşturun. Sağlıklı beslenmeye özellikle dikkat edin, sınav öncesinde hafif bir kahvaltı yapın, fazla şekerli gıdalar ve aşırı su tüketmekten kaçının.

Sosyal Medyadan Mümkün Olduğunca Uzak Durun

Gün içinde herkes mutlaka sosyal medyada zaman geçiriyor. Sosyal medyadan tamamen uzak kalmak zorlayıcı olabilir. Sosyal medyanın yanı sıra diziler ve oyunlarla da büyük ölçüde zaman geçiriyor olabilirsiniz. Ama unutmayın eğitim hayatınızın geri kalanı için oldukça önemli bir sınava gireceksiniz, kontrolü elinize almanız gerekli. Elbette bütün bunların hepsiyle aranıza bir anda mesafe koymak oldukça zor olacaktır. Adım adım ilerlemeyi deneyin. Tamamen vazgeçmek yerine günde ayıracağınız süreye karar vererek başlamak en iyisi olabilir.

Sınav Günü Yaklaştıkça Stres Artabilir

Sınava sayılı günler kala stres seviyesinin bir miktar artması oldukça normaldir. Rahatlamanıza yardımcı olacak gevşeme egzersizleri yapmak kaygı ve stresi kontrol etmede faydalı olabilir. Aklınıza olur olmadık pek çok kaygı gelebilir, yeterince hazır olmadığınızı düşünebilir, başarısız olacağınız korkusuna kapılabilirsiniz. Bütün bunlara, gerçekçi cevaplar verin, yeteri kadar çalıştığınızın, elinizden gelenin en iyisini yaptığınızın farkına varın. Kendinize çok yüklenmeyin, bunların kaygı seviyenizi artırmaktan başka bir işe yaramayacağını unutmayın.

İlk Dakikalarda Heyecanlanmak Normaldir

Sınav anında, özellikle ilk 5-10 dakika içinde heyecanlanmak son derece normaldir, bu heyecan hep böyle devam etmeyecek, bir süre sonra azalacaktır. Bu, pek çok öğrencinin yaşadığı ortak bir duygudur. Sınav anında üst üste zorlandığınız sorularla karşılaşabilirsiniz. Her sınavda bu türden zor sorular olduğunu, tüm soruların böylesine zor olmadığını, her öğrencinin bazı sorularda zorlanacağını unutmayın. Zorlandığınız sorularda çok vakit kaybetmeyin, vaktiniz kalırsa geri dönmek üzere işaretleyip diğer sorulara geçin. Sınav anında kaygılandığınız zamanlarda nefes egzersizi yapabilirsiniz. Kısa bir süre içinde kaygınızı kontrol altına almak için oldukça etkili bir yöntemdir.

Aileler Kesinlikle Baskı Yapmamalı

Sınava sayılı günler kala öğrenciler için motivasyon son derece önemlidir. Ailelerin olumlu davranışları ve destekleri onların rahatlamasına ve kaygılarıyla daha iyi baş edebilmelerine yardımcı olacaktır. Çabalarını takdir ettiğinizi, önemli olanın o olduğunu, bunun sadece bir sınav olduğunu, söylemeniz onlar için faydalı olacak ve kaygı ile mücadelelerinde yardımcı olacaktır. Sınav öncesinde aile yaşantınızda büyük değişiklikler yapmamaya, var olan düzeni korumaya özen gösterin.

Pruva Akademi olarak LGS’ye girecek öğrencilerimizin sadece dersleriyle ilgili sorunlarına eğilmiyoruz. Hayatlarının bu önemli dönemecinde her şeyin bu sınav olmadığını bilmelerini sağlamak, ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına onları ikna etmek en az ders çalışmak kadar önemli. Pruva Akademi olarak bunun farkında bir anlayışla hareket ediyor ve öğrencilerimize bu doğrultuda bir yol çiziyoruz.