Hepimiz öğrenci olduk ve birçoğumuz belki de hala bu zorlu yolda mücadele vermekte. Verilen mücadelede elbette canımızın sıkıldığı anlar, ders çalışmak istemediğimiz zamanlar olmuştur. Bu gibi durumlarda öğretmen dersi anlatırken kaynatmaya hızlıca meylederiz. Ancak karşı taraftan da öğretmen konusunu bitirip bir an önce evine sevdiklerinin yanına gitmek için çabalar. İşte bu gibi zamanlarda öğrencilerin dersi kaynatmaması için yapılması gereken 10 şeyden bahsedeceğiz.
1. İlgi Çekici Olun
Öğrenciler her zaman ilgi çekici gelen konuları pür dikkat dinler. Ancak bu ilgi çekici kavramı oldukça görecelidir. Yani bana göre enteresan olan sana göre olmayabilir. O halde öğretmen olan şahıs öğrencilerini çok iyi tanımalı ve genel sınıfa hitap eden ilginç ve ders arasında dikkati toparlayabilecek konular bulabilmelidir.
2. Sıkıcı Konularda Araya Espriler Katın
Monoton 45 dakika kimsenin ders dinleyeceğini sanmıyoruz. Elbette dikkatimizin koptuğu zamanlar olacaktır. Öğretmen anında devreye girebilmeli ve öğrencilerine, konunun bunaltıcı olduğunu hissettiği sırada esprilerle dikkatleri mutlaka canlı tutabilmelidir.
3. Derse Geç Kalacak Olursanız Vekil Öğretmenle Konuşun
Diyelim ki hayatın koşuşturmasında derse geç kalacağınız tuttu ve öğrencilerin kaynatacağını düşündüğünüz için üzülüyorsunuz. Bu durumda hemen okulda ya da çalıştığınız eğitim kurumunda yerinize derse girecek vekil bir öğretmenle konuşup sorunu kısa sürede çözebilirsiniz. Böylece öğrenciler de derse giremeyeceğinizi düşünüp sevince kapılmazlar.
4. Monotonluktan Kurtulun
Yüzyıllar boyunca hiçbir öğrenci yoktur ki monoton bir şekilde 45 dakika ders dinleyebilsin. Bu durum öğrencinin doğasına aykırıdır. Herkes bir an önce hoca dersi bitirse de eve gidilse oyunlar oynansa telaşındadır. Siz öğretmen olarak aynı ses tonuyla ders anlatıyorsanız eğer öğrencilerin dersi kaynatma çabası da gayet normaldir. Monotonluktan kurtulmak için ses tonunuzu zaman zaman alçaltıp yükseltmeniz lazım ki öğrenci milleti de kendine dersi dinlerken çeki düzen verebilsin.
5.Ders Esnasında Kısa Oyunlar Oynayın
Öğrencilerin derse olan ilgisinin azaldığını ve dersin kaynayacağını hissettiğiniz anda kısa ve az zaman alan zekâ oyunları oynayabilirsiniz. Bu oyunlar hem sizin hem de öğrencilerin derse olan dikkatini daha da artıracaktır.
6. Sorular Sorun ve Gelen Cevaplar Karşısında Ödüller Verin
İnsan beyni ödül ceza mekanizmasına göre işler. Öğrenciler de dersi kaynatmaya meyilli oldukları zaman kendilerine yöneltilen bir soru ve bu sorunun doğru cevabı geldiği takdirde kendilerine takdim edilecek olan ödülü duyduklarında emin olun dersi pür dikkat dinleyeceklerdir.
7. Konuya Yönelik Kimsenin Bilmediği Detaylara İnin
Öğrenciler bir konuyu genelde dershane ya da etüt merkezleri gibi yerlerde de dinlemektedir. Dolayısıyla bir öğrenci birden fazla öğretmenin anlatmasıyla konuyu anlamaya çalışır. Eğer siz dersin kaynayacağını düşünürseniz bu durumda diğer öğretmenlerin anlatma ihtimali az olan ayrıntılara değinirseniz öğrenciler de bilmedikleri detay üzerine kulak kabartırlar ve dikkatlerini tamamen size verirler.
8. Zaman Zaman Kafa Karıştırın
Anlattığınız konuyla alakalı olarak öğrencilerin düşünmesini sağlayan ve onları zorlayacak sorular sorun. Bu durum öğrencilerinizin adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır. Siz de dersiniz kaynamadan konunuza devam edebileceksiniz.
9. Görselleri Çoğaltın
Sınıf ortamında ders dinlemek zaman zaman sıkıcı hale gelebilir ve öğrenciler artık 21.yüzyılda görsellerle donatılmış konu anlatımlarına daha fazla ilgi duyabilir. Dolayısıyla öğrencilere kulak verip anlattığınız konu içerisinde animasyon, video gibi görsel uyaranları artırırsanız dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.
10. Az Belki de Daha Fazladır
Bazı durumlarda öğrencinin beynine çok fazla yüklenmemek gerekir. Az ve öz anlatmak konunun sıkıcılığını azaltabilir ve bunun yanında da anlaşılmasını artırabilir. Evet ilginç geliyor ama bunların hepsi öğretmenlere öğrencilerin dersi kaynatmaması için ufak nüanslardır.