Cümlede açık bir şekilde söylenmeyen ancak cümlenin anlamından ya da cümledeki çeşitli ifadeler yoluyla çıkartılabilen anlam olayına örtülü anlam denmektedir. Örtülü anlam bulunduğu cümlelere göre aşamalı durumlara ve karşılaştırmalara yer verilmektedir. Bu tip cümlelerde ağırlıklı olarak “de” bağlacına yer verilmektedir. Örtülü anlam konusunda örneklere bakacak olursak:
- Öğretmenlerin okulda düzenlediği toplantıya annem de katılım sağladı.
- Bu cümlede toplantıya yalnızca annesinin katılmadığını aynı zamanda diğer velilerin de katılım sağladığı anlamı çıkmaktadır. Ancak bu anlam açık bir şekilde verilmediği için örtülü anlam kullanılmıştır.
- Ahmet yine bir kazaya karışmış.
- Bu cümlede Ahmet’in iyi bir sürücü olmadığına ve daha önceden de olduğu gibi yine bir kazaya karıştığı sonucuna ulaşılmaktadır. Ancak bu anlam açık bir şekilde verilmediği için örtülü anlam kullanılmıştır.
- Hava artık sürekli olarak ısınacak.
- Bu cümlede havanın daha önceden soğuk olduğu anlamı bulunmaktadır. Ancak bu durum cümlede belirtilmemesine rağmen biz anlamını çıkarttığımız için örtülü anlam kullanılmıştır.
- Kitaplığın en üstteki rafında bulunan kitaplar diğer raflarda yer alan kitaplardan çok daha kalındı.
Bu cümlede kitaplığın en üst rafında yer alan kitapların diğer bütün kitaplarda daha kalın olduğu anlamı çıkmaktadır. Bu sebepten ötürü de cümlede örtülü anlam kullanılmıştır.