İçinde belli bir duygu, özlem, hayaller içeren zaman zaman yaşayış ile ilgili birikimleri aktaran, şairlerin veya halk ozanlarının kelimeleri bir ahenk eşliğinde birleştirerek farklı anlamlar katarak sunduğu söz sanatları ile imgeler yardımıyla belirli bir ritim bu ritmin uyum içinde sunulması, sunumundan sonra okuyan kişilerde estetik çağrı uyandıran yazı biçimi olarak tanımlanmaktadır.
Kısa bir tanım yapacak olursak duygu, düşüncenin belli bir düzen eşliğinde ahenkle sunum halinde aktarılmasıdır.
Şiir Nasıl Yazılır?
Şiir yazmak kolay bir iş değildir. Herkes şiir adına bir şeyler yazabilir. Ama herkesin bir şiir karalaması şair olduğu anlamına gelmemektedir. Şairlik ya da ozanlık kolay işler değildir. Peki şiir nasıl yazılır, sorusunun cevabı nedir?
Öncelikle duyu ve özlem gibi duyguların coşkusunu içimizde yaşamalıyız. Tabi tek koşul bu değildir. Bir de bu duyguları en güzel dil eşliğinde anlatılması gerekmektedir. Kişilerin kendilerine has üsluplarının olması gerekir. İnsanın içinde her türlü duygu çeşidi filizlenmelidir. Filizlenen bu duygular en içten şekilde kaleme aktarılmalıdır.
Kaleme almak gibi kabiliyetlere sahip olsunsa bile bunun yanında şiirin içinde barınan kalıplar, ölçüler ve dizilimler vardır. Bu üç özellik şiir içinde muhakkak olmalıdır. Geçmişte daha çok hece vezni alınıp şiir yazılırken şu an serbest hece diziliminde şiir yazılmaktadır. Serbest heceli şiirler diğer şiir türleri ile kıyaslandığında kuralları daha esnek olarak görülmüştür. Yalnız serbest heceli şiir dahi olsa içerisinde ahenk unsuru bulunmalıdır. Şekil açısından da 20 heceyi aşmaması gerekmektedir. Bu sayede şiir düz yazıdan ayrılabilir.
Şiir Yazım Kuralları
Şiir yazmak için en başta yapılması gereken bir konu belirlenmesidir. Belirlenen konu hakkında belli başlı bilgilere bunun yanında içten duygulara sahip olunması gerekir. Daha sonrasında şiirin giriş gelişme ve sonuç kalıpları belirlenir.
Yazılacak olan birinci kıta da ana tema şiir okuyucularına aktarılmalıdır. Gelişme bölümlerinde ise ayrıntılar zenginlik katılarak verilmelidir. Sonuç kısmında ise aktarılan konun son kozu oynanmalıdır. Sebebi ise okuyucunun aklında kalıcılık bırakabilen şiir bölümü olmasıdır.
Şiir Türleri
Şiir türleri toplam da 6 başlık içerisindedir. Bunlar;
• Lirik şiir: Düşünce ve duyguları coşkulu biçimde okura vermeyi amaçlamaktadır. En çok okunan ve tercih edilen şiir türüdür.
• Pastoral şiir: Çoban şiiri olarak bilinir. Doğa güzellikleri konu edinilir.
• Epik şiir: Kahramanlık, destan ya da savaş gibi konuları işleyen türdür. Okuyucu bu konuda şevke getirmek istenir.
• Didaktik şiir: Bilgi vermeyi amaç eder. Öğüt vermek ya da nasihat etmekte bunların içerisindedir. Duygu bakımından diğer türlere göre daha zayıftır.
• Satirik şiir: İğneleyici bir şekilde olayları anlatan şiir türüdür.
• Dramatik şiir: Tiyatrolar için kullanılan bir nevi tiyatro oyunu şiirleri olarak bilinen şiir türüdür.