Kütüphaneler bilgiyi saklamak, korumak ve gelecek nesil ‘e aktarmak için büyük bir araçtır. Bu nedenle de gelişen kütüphaneler arasında Dünyanın en iyi kütüphaneleri de vardır. Kütüphaneler her daim insanlık için oldukça önemli ve bu şekilde olmaya devam edecektir. Kayıt ya da arşivler teknolojinin gelişmesi ile dijital ortama geçmeye başlamıştır. Fakat bunun olmasına rağmen kütüphaneler hala ülkeler de tarihin birikimi olarak bilgi ve kültür seviyesini yansıtan insanlığın ortak hafızası olarak işlevini devam ettirmektedir.
Dünyanın En İyi Kütüphaneleri ve Özellikleri
Dünyanın en iyi kütüphaneleri, bulundukları ülkeler içerisinde önem arz eden kültürel ve turistik merkezler olarak bilinir. Kütüphaneler, içinde bulundurdukları zengin bilgi kaynakları ile oldukça değerlilerdir. Bunun yanında mimari şöleni ile de farklı sosyal kitlelerden insanları kendine çekmeye devam etmiştir. Bu muhteşem görsel yapısı ile de her zaman kendine çekmeye devam edeceğini düşünmekteyiz. Dünyanın dört bir yanında kesinlikle görülmesi gereken büyüleyici kütüphaneler mevcuttur. Tarihin kokusunu alacağınız kütüphaneler aşağıdaki gibidir;
- Admont Abbey Kütüphanesi
- Britanya Kütüphanesi
- Strahov Abbey Library Kütüphanesi
- Boston Public Library Kütüphanesi
- Rusya Devlet Kütüphanesi
- Stuttgart Şehir Kütüphanesi
- Liverpool Central Library
- El Estorical Library Kütüphanesi
- Beinecke Nadir Kitaplar İle El Yazmaları Kütüphanesi
- New York Halk Kütüphanesi
- Trinity College Library
- El Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi
- Biblioteca Joanina, Universty Of Coimbra
- George Peabody Kütüphanesi
- Alexandria (İskenderiye) Kütüphanesi
Admont Abbey Kütüphanesi
Dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında olan ve Admont şehrinde bulunan en eski manastır olarak bilinen Admont Abbey ‘in içinde kütüphane bulunmaktadır. Manastırın içerisinde mevcut olan en büyük kütüphane olma özelliği taşımaktadır. 1776 senesinde Joseph Hueber tarafından tasarımı yapılan kütüphane içerisinde 1.400 ‘ den fazla el yazması bilgi bulunmaktadır.
Strahov Abbey Library Kütüphanesi
Strahov manastırı içerisinde yer alan kütüphane rokoko tarzı içeren tavanı ile gösterişini en yüksek seviyede tutuyor. Kütüphane orta çağ döneminde kalmadır. Bundan dolayı odun ya da kömür kullanılarak ısıtılması sağlanmaktadır.
El Estorical Library Kütüphanesi
UNESCO yönünden dünya mirası olarak koruma altına alınan El Estorical, tarih boyunca kitapların ilk kez cilt içerisine konulup yan yana dizildiği kütüphane olma özelliği göstermektedir. Kütüphane içerisinde illüminati ile ilgili oldukça fazla el yazması bulunmaktadır. İspanya da bulunmaktadır. Madrid içerisinde yer almaktadır. Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer almaktadır. içerisinde manastır, saray ve kütüphane gibi bölümlerden oluşmaktadır. Kütüphane zamanında ispanya kralının ikametgah adresi olarak kullanılmıştır.
Boston Public Library Kütüphanesi
1848 senesinde yapılan kütüphane, Amerika içerisinde yer alan en büyük kütüphanelerden bir tanesidir. Belediyenin sahipliğinde olan ilk kütüphane Boston Public Library ‘de William Shakespeare ‘in yazdığı kitapların ilk basımlarını bu kütüphanede yer almaktadır.
Biblioteca Joanina, Universty Of Coimbra
Dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında olan Coimbra Üniversitesi’nin içinde yer alan barok kütüphane, 18 y.y. kral Joao V dönemi içerisinde inşa edilmiştir. Kralın ismini alarak inşaatı tamamlanmıştır. Barok mimarisi ile gözleri üzerine toplayan bir kütüphane olmuştur. Sebebi ise duvarlarının işlemesini Lizbonlu sanatçılar Simoes Ribeiro ile Vicente Nunes tarafından yapılmış olmasıdır.
Liverpool Central Library
Üç ana bölümden oluşmakta olan Liverpool Central Library, ingilterede bulunmaktadır. İngiltere de bulunan ilk elektrikli kütüphane olmuştur. 1860 senesinde inşa edilmiş olan kütüphane 2013 senesinde renovasyondan geçmiş yeniden kapılarını halka açmıştır.
Trinity College Library
İrlanda da yer alan en büyük kütüphane özelliği taşıyan Trinity College Library, 1592 senesinde Dublin de yer alan Trinity College ‘nin içerisine yapılmıştır. İngiltere içerisinde yasal mevduat hakkına sahip olan tek kütüphane olma özelliğine sahiptir.
George Peabody Kütüphanesi
Dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında olan George Peabody kütüphanesi, Peabody enstitüsü kütüphanesi adı altında bilinmektedir. George peabody kütüphanesi 5 kattan oluşan büyük bir yapıya sahiptir. Bu büyük yapısı ile oldukça dikkat çekmektedirler. Amerika Birleşik Devletleri‘nin Baltimore isimli şehrinde bulunan kütüphanenin bina kurucusu George peabod olmuştur. Bu bina herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir alan oluşturma amacı ile başlayıp yapılan bir kütüphane olmuştur.
Alexandria (İskenderiye) Kütüphanesi
Alexandria İskenderiye Kütüphanesi, İskenderiye şehrinde yer almaktadır. Mısır da bulunmaktadır. Alexandria kütüphanesi oldukça derin bir geçmişe sahiptir. Antik Mısır da bilgi merkezi olarak sayılmaktadır. Kütüphane hem iç hem de dış mimarisi açısından oldukça dikkat çekmektedir. Antik mısırın ön izlemesine sahip olan kütüphanenin dış alanı herkes tarafından çok beğenilmektedir. 900.000 ‘e yaklaşan el yazması içeren kütüphane, bilinenlere göre roma imparatorluğu döneminde ateş ile yakılmıştır. İlerleyen zamanda ise birkaç kez tadilat görmüş ve kapanması gerçekleşmiştir. Dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında yer alan bu kütüphane, 2002 senesinde restorasyon uygulaması yapılmış peşine de yeniden kullanıma açılması gerçekleşmiştir.
Beinecke Nadir Kitaplar İle El Yazmaları Kütüphanesi
Amerika birleşik devletleri içerisinde bulunan New Haven şehrinde yer alan Yale Üniversitesi içerisinde Beinecke Nadir kitaplar ile el yazmaları kütüphanesi mevcuttur. Tasarımında kullanılan mermer duvarlar ile ilgi çekmeyi başarmıştır. Kütüphane içerisinde pencere kullanımı yerine içerde bulunan fazla ışığı geri yansıtma yapan şeffaf Dany mermeri kullanılmıştır. Bu durum ise mekanı değerli ve ilginç kılan nedenler arasında yer almaktadır. Nadir kitaplar ile el yazmaları kütüphanesin de bulunan kitaplardan kaynaklı her sene binlerce kişi bu kütüphaneye gelmektedir.
El Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi
Arjantin ‘in başkenti olan Buenos Aires ‘te yer alan Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi, mimarı yapısı ile ülke de en önemli kütüphane olarak seçilmiştir. Ayrıca tiyatro ya da opera gibi birbirinden çeşitli sanat etkinlikleri mevcuttur. 2008 senesin de The Guardian tarafından dünya üstünde bulunan en iyi ikinci kütüphane olarak seçilen El Ateneo Grand Splendid olmuştur. Efsaneye yakın bir tabloyu anımsatan tavanı, süslü freskleri ve tırabzan da bulunan küçük ayrıntıları ile ziyaret edenlere görsel şölen de bulunmaktadır.
Stuttgart Şehir Kütüphanesi
Stuttgart şehir kütüphanesi 2011 senesinde açılmıştır. Alman sadeliği üzerine kurulmuş bir tasarımı vardır. tek rengin hakimiyetini saldığı birden fazla katlı yapısı ile dikkat çekmektedir. 9 katlı yapısı bulunur ve bunun ilk 4 katı klasik bir bina tarzında oluşmuştur. Geriye kalan 5 katı ise cam kaplamalı piramit ‘i andırmaktadır. Tasarımı kitap küpü gibi yapılan fazlası ile teknolojik bir alt yapısı bulunan kütüphanedir.
New York Halk Kütüphanesi
1895 senesinde kurulumu yapılmıştır. ABD ‘nin en büyük tasarımına sahip ikinci kütüphanesidir. New york ‘ta yer almaktadır. genelini kitapların oluşturduğu 50 milyonu aşmış ögeye ev sahipliği yapmaktadır. Dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi de içerisinde oluşan tarihi atmosferdir. İçerisinde orijinal el yazmasın ile oluşmuş eser koleksiyonları bulunmaktadır. 1200 farklı dil ile lehçe üzerine dünya dilleri koleksiyonu, sosyal bilimler koleksiyonu ve tarih koleksiyonu gibi oldukça geniş yapıda zenginlikler barındırmaktadır.
Britanya Kütüphanesi
Dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında yer alan bir diğer kütüphane de Britanya Kütüphanesi’dir. Londra ‘da yer alan ayrıca dünyanın en büyük kütüphaneleri arasına giren Britanya kütüphanesi ‘nin çok derin bir geçmişi bulunmaktadır. Günümüz tarihinden tamı tamına 400 yıl önce kurulan Britanya kütüphanesi 170 milyon kitabı içerisinde tutup ev sahipliği yapmaktadır. Her sene 1.5 milyon ziyareti olmakta bu kadar kişiye kapılarını açmaktadır. Ayrıca genel olarak bakıldığı zaman Britanya kütüphanesi, yıl içerisinde yaklaşık olarak 3 milyon kitap rafına eklenmektedir. Bu nedenle de kütüphaneler arasında en iyi olması sürekli olarak güncellenen kitaplarla da kendini gösterir.
Rusya Devlet Kütüphanesi
Rusya Devlet Kütüphanesi Moskova ‘da yer almaktadır. tam sayısı bilinmemekle birlikte 18 milyon kitap ile 43 milyon üstünde kayıt barındırmaktadır. Kütüphane sadece kitap üzerine döşeli değildir. İçerisinde ek olarak dergiler, kopya eserler hatta ses kayıtları da koruma altına alınmaktadır. 247 çeşit dil içeren eseleri ile kütüphane kapasitesin de yüzde 29 ‘luk dilimini oluşturmaktadır. Rusya devlet kütüphanesi sene içerisinde aldığı 1 milyonun üzerinde ziyaretçisi ile kapılarını kitap sevenlere açıyor.