Topluma Örnek Olmuş Kişiler

Bilim tarihi, tüm bilimlerin hangi aşamadan geçtiğini ve günümüzde oluşan bilim kavramına yapılan katkılardan bahseder. Bilim tarihinin özellikle değindiği noktalar:

  • Bilginin aşamalarının belirlenmesi
  • Bilimsel kuramların doğuşunu ve gelişimini nitel ve nicel analizlere dayandırmak
  • Bir toplumun bilime yaptığı katkı
  • Bilim adamlarının bilim için verdikleri uğraşlar, kullandıkları araç ve yöntemleri

gibi göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır. Dolayısıyla bilim tarihinde yapılan çalışmalar, birçok amaca göre çeşitlilik gösterebilir. Bilim insanları oldukça yoğun çalışmalar yapmış ve kolay süreçlerden geçmemişlerdir. Örneğin, bir bilim insanının başarısından söz ederken; “Edison ampulü buldu patladı gitti” ya da daha farklı örneklerle bu işi oldukça basite indirgeyebilmektedirler. Fakat Edison, ampulü icat ederken, birçok deneysel analizler kullanmış, deneme yanılma yoluyla öncelikle kömürleştirilmiş iplikten flamanlar ile deneyler yapmış, sonrasında da karbonlaştırılmış kağıt flamanların daha etkili olduğunu görmüş 6 bin civarı deneyden sonra da buna karar kılmış ve 1880 senesinde günümüze kadar ulaştırılan bir teknoloji harikası ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla bilim insanları oldukça zorlu yollardan geçmiş, çalışmış, kendilerini nasıl yetiştirdiklerini ve karşılaştıkları tüm zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini genç nesillere aktararak örnek olmuşlardır.

Bilim Tarihinde çok fazla örnek olsa da öne çıkan ve topluma eğitim alanında örnek olmuş kişilerden bahsedeceğiz.

Leonhard Euler (1707-1783)

İsviçreli olan Leonhard Euler, Matematikçi ve fizikçidir. Matematikte kullanılan e sabitini bulan kişidir.

Marie Curie (1867-1934)

Polonyalı olan Marie Curie’nin alanı fizik ve kimya’dır. Nobel kimya ödülüne layık bulunan buluşu ise Uranyumla yapmış olduğu deneylerle radyoaktiviteyi keşfeden kişi olarak tarihe geçmiştir. Toryumun radyoaktif özelliğini bulup radyum elementlerini ayrıştırmıştır. Ayrıca Radyoloji biliminin kurucusu olarak bilinir.

Nikola Tesla (1856-1943)

İlk zamanlar Edison’un yanında çalışan Nikola Tesla, Edisonun kendisine söz verdiği parayı vermemesinden ötürü onunla birlikte çalışmaktan vazgeçmiş ve büyük rekabet burada başlamıştır. Edison’un bulmuş olduğu doğru akım (dc)’den sonra ondan daha kullanışlı olan alternatif akımı bulmuştur. Fakat Nikola Tesla, Edison gibi ticari ağırlıklı düşünmediği için oldukça fazla maddi sıkıntılar çekmiştir. Bugün hala kullanılan Radar, Floresan, MR Tesla’nın teorilerinden yararlanılarak yapılmıştır. Ayrıca ilk insan yapımı şimşeği de oluşturmuştur.

Louis Pasteur (1822-1895)

Mikrobiyolog ve Kimyager olan Fransız Louis Pasteur’un önemli buluşlarından en önemlisi kuduz aşısını bulmasıdır. Daha sonraki çalışmalarında ise mayalanmanın bulaşıcı hastalık yapan mikroorganizmalardan kaynaklı olduğunu kanıtladı. Kendiliğinden türeme teorisini de çürüterek tarihin önemli kişileri arasına girmiştir.

Michael Faraday (1971-1867)

Faraday oldukça büyük bir bilim adamıydı. Kloru sıvıştıran ilk kişidir. Ayrıca elektrik motorunu da Faraday icat etmiştir. Michael Faraday döneminde manyetik kuvvetin (pusula) nasıl çalıştığı bilinmemekteydi. Elektromanyetik kuvvetini keşfetmiş fakat elektromanyetizmanın izahını yapsa da matematiksel olarak formülize edemediği için ona inanmamışlardır. Fakat sonrasında James Clerk Maxwell, bunu matematiksel olarak formülize etmiştir. Elektrik kapasitans birimi farad olarak kullanılırken; elektrolizde geçen “elektrot, katot, iyon” vb. terimler Faraday sayesinde günümüze kadar gelmiştir.