Dikkat Dağınıklığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çağımızın yaygın problemi olan dikkat dağınıklığı, çocukluktan yetişkinliğe her dönemde görülebilmekte ve pek çok insanın yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Peki dikkat dağınıklığı nedir? Dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir? Bu yazımızda dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı, dikkat dağınıklığı nedenleri, dikkat dağınıklığı tedavisi gibi dikkat dağınıklığı ile ilgili merak edilen konulara değineceğiz. Eğer siz de dikkat dağınıklığı konusu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

 

 

Dikkat dağınıklığı nedir?

Fiilen veya zihnen bir işle meşgulken dikkati toparlayıp o işe tam anlamıyla konsantre olamama durumuna dikkat dağınıklığı denmektedir. Çoğu zaman dikkat eksikliği ile karıştırılabilse de aslında bu iki durumun arasında ve tedavilerinde farklılıklar vardır. Dikkat dağınıklığı nedir sorusunu yanıtladıktan sonra dilerseniz bir de dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir sorusuna bakalım.

 

Dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir?

Dikkat dağınıklığı problemi yaşayan kişiler dikkatlerini her konuda değil bazı konularda toplayamazlar. Çocuklarda dikkat dağınıklığı ile yetişkinlerde dikkat dağınıklığı gösterdiği belirtiler bakımından birbirine yakındır ancak sorumluluklar bakımından farklılıklar gösterebilmektedir. Dikkat dağınıklığı belirtileri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocukların bazı derslere iyi konsantre olurken bazılarına dikkatlerini verememesi,
  • Yetişkinlerde ise bazı işlere odaklanamama, verimli çalışamama,
  • İlk kez görüşülen bir insanın ismini akılda tutamama, tekrar karşılaşıldığında simasını hatırlamama,
  • Önemsiz dış uyaranlara karşı çok hassas olunması,
  • Okuma ve dinleme sırasında dikkati verip tam anlayamama, tekrar okumak ve dinlemek zorunda kalma,
  • Sınavlarda veya işte basit hatalar yapma gibi belirtiler dikkat dağınıklığı belirtileri arasında yer almaktadır.

 

Dikkat dağınıklığı nedenleri

Dikkat dağınıklığı nedir, dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir sorularını yanıtladık. Peki dikkat dağınıklığı nedenleri nelerdir? Dikkatimizi dağıtan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ortam ışığı, ses gibi çevresel faktörler,
  • Beş duyu organının herhangi birinde eksiklik veya problem olması gibi fiziksel faktörler,
  • Dikkat toplamayı öğrenememe gibi kişisel faktörler.

 

Dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı?

Dikkat dağınıklığı nedir, dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir, dikkat dağınıklığı nedenleri konularını açıkladıktan sonra son olarak dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı sorusunu ele alalım.

Dikkat dağınıklığı problemi için öncelikle problemin düzeyine bakılmalıdır. Eğer kişi ileri derecede dikkat dağınıklığı problemi yaşamıyorsa; ilgisiz kalınan alanla ilgili motive edilmek; dikkat dağınıklığına iyi gelen akıllı teknolojiler; düzenli uyku, dengeli beslenme, spor yapmak; psikolog rehberliğinde terapi vb. süreçlere dahil olmak gibi yöntemler uygulanabilir. Tüm bu yöntemler dikkat dağınıklığı probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

 

Dikkat dağınıklığı tedavisi

Dikkat dağınıklığı tedavisi konusuna gelecek olursak; yukarıda saydığımız yardımcı önlemlerin yanı sıra dikkat dağınıklığı problemi için ilaçlı tedaviler de uygulanabilmektedir. Bu konuda ancak bir uzmana başvurularak yol alınabilir ve tedavi biçimine karar verilebilir.

Eğer siz de dikkat dağınıklığı problemi yaşadığınızı veya çocuğunuzun bu probleme sahip olduğunu düşünüyorsanız mutlaka uzman desteği alarak dikkat dağınıklığı problemini ortadan kaldırmalısınız. Çünkü dikkat dağınıklığı, tıpkı sizinki gibi çocuğunuzun gündelik yaşamını ve okul hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Eğitim ve öğretim sürecinizde yanınızdayız!

Pruva Akademi ailesi, değerli öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin eğitim – öğretim süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla alanında uzman ve tecrübeli öğretmenlerin titiz ve özverili çalışmalarıyla okula yardımcı, sınavlara hazırlık kitapları yazmaktadır. Bilgi almak için sitemizi ziyaret edin: Sınav Hazırlık Kitapları