Çarpanlar, bir sayıyı tam bölen sayıları ifade etmektedir. Bu sayılar pozitif olup, çarpanları ve bölenleri benzerdir. Pozitif çarpan bulma oldukça kolay olup, şu adımların takip edilmesiyle bulunabilir;
- Çarpanı bulunacak sayı yazılır.
- Bu sayı, birden başlayarak bölünmeye başlar.
- Eğer kalansız bölüm gerçekleşirse, o bir çarpandır.
Çarpanların belli başlı özellikleri mevcut olup, test çözmeye başlamadan önce bunları da bilmeniz gerekir. Bunların en önemlileri şöyledir;
- Her pozitif sayı minimum iki çarpana sahiptir. Bunlar 1 ve ilgili sayının kendidir.
- Sayının kendinden büyük çarpanı olmaz. Çarpanlar arasında en büyük değer kendisidir. Örneğin 48’in tüm çarpanları 1, 2, 4, 6, 8, 12, 12, 16, 24, 48 şeklindedir.
- Eğer bir sayı asalsa sadece kendisine ve 1’e bölünebilir.
- A ve b sayılarından a, b’nin tam katıysa; tüm çarpanları vardır.
Çarpan bulma oldukça kolay bir işlem olup, kâğıt üzerinde kısa sürede tespit edilebilir.
Çarpan Nasıl Bulunur?
Her ne kadar pozitif çarpan sayısı nasıl bulunur karıştırılsa da, oldukça pratik bir yönteme sahiptir. Zira bulabileceğiniz en düşük değer 1, en büyük değer ise sayının kendisidir. Örneğin sizden 48’in çarpanları istenmişse, bunlar bu iki sayı arasındadır.
Tek yapmanız gereken, 48’e kadar tüm sayıları inceleyerek, tam bölünüp bölünmediklerini test etmedir. Bir sayının kendisinden büyük çarpanı olmayacağı için, 48’e geldiğinizde tüm işlem sonlanır.
Asal Sayılar Nasıl Bulunur?
Asal sayılar öğrencilere en çok zorluk çıkartan konular arasındadır. Ancak bir sayının asal olup, olmadığını anlamak oldukça kolaydır. Zira bunlar sadece bir ve kendilerine bölünür.
Örneğin 48 sayısı çok sayıda çarpana sahiptir ve asal değildir. Ancak 5 rakamı hem kendisine, hem de 1’e bölünebildiği için bir asaldır.