Çıkmış soruları çözmenin avantajları içerisinde ilk sırada sorusu sorulacak olan konu hakkında nasıl sorular çıkabileceğini görmek vardır. bir örnek verecek olursak matematik dersi üçgenler konusunda totalde 4 soru çıkıyor ise soruların birinin üçgende açılar konusu birinin üçgende kenar uzunları konusu olduğu sadece çıkmış sorulara baktığımız zaman görebiliriz. Çıkmış sorular ile çalışmak karşınıza çıkabilecek olan soru teknikleri ile ilgili gelişmenize yardımcı olacaktır. Bundan dolayı sınava girdiğiniz zaman ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Sınav öncesinde de bunu bilerek hazırlanma şansınız sizin elinizde olmuş olur. Sınav soruları ile karşı karşıya geldiğiniz zaman herhangi bir panik oluşmaz. Bu yöntem genellikle çalışılan konu hangisi ise o konu bitiminde yapılmalıdır ki fayda görülsün. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var. Daha önce sorulan sorular sizi kesinlikle sınava hazırlayacaktır diye bir kaide yok. Önünüze gelen tek bir soru şekli dahi değişik olsa bu sizin sınav esnasında panik yapmanıza sebep olacaktır. çıkmış sorular strateji amaçlı kullanılmalıdır. Sadece sorulara çalışıp konuların soru potansiyellerine hakim olamazsınız. Sınav için yeterli değildir.
Sınav Öncesinde Çıkmış Sorular Üzerinden Çalışmanın Getirdiği Faydalar
Her öğrencinin kendince kurduğu belirli bir çalışma düzeni mevcuttur. Çalışma düzeni kişiye özel bir durumdur. Bu da çok doğaldır. Bir kişinin matematiği kötü durumda iken matematiğe asılır, diğer bir kişi matematiği iyi iken matematiğe asılmamalıdır. Bunlardan kaynaklı kişinin ihtiyacına göre çalışma düzeni değişik stillerdedir. Bütün öğrencilerin verimli çalışacağı zamanlar birbirinden ayrıdır. Verim alacağı ortamlar birbirinden ayrıdır. Fakat bu öğrencileri ortak noktada buluşturan bir durum vardır. bu durumda sınava hazırlanırken çıkmış soruları çözmek . sadece bu yöntem ile sınava hazırlanılmamalıdır. Fakat bu yöntem de es geçilmemelidir. Sınavda ne ile karşı karşıya kalacağımızdan az çok bilgimiz olacak şekilde sınava girmeliyiz.
Soru Şekillerini Öğrenmek Öğrencilere Ne Kazandırır ?
YKS sınavı Türkiye genelinde yapılan bir sınavdır. Sınavlarda belirlenmiş soru kalıpları bulunmaktadır. Bundan dolayı çıkmış sorulara sınava girmeden önce bakmak öğrenciler için oldukça yararlıdır. YKS üzerinden devam edecek olursak her sene hangi konulardan soru çıkacağını bilmekteyiz. Daha önce ki yıllarda sorumlu olduğunuz konu hakkında kaç soru çıkmış ya da nereden sormuşlar gibi detayları bu sayede öğrenebilirsiniz. Yapılan analiz sonucunda yaklaşık bir oran tutturup konuların önem durumuna bakabilirsiz. Önemli olduğunu düşündüğünüz her sene muhakkak bir soru gelen konulara bu sayede daha fazla ağırlık verebilirsiniz. Sorulara bakarken sorular üzerinde az çok nasıl sorduklarına dair bir fikriniz olur. Bunun sayesinde soru formatı öğrenmiş olur ve ona göre testlere yönelmiş olursunuz. Öğrendiğiniz soru formatının hızlı çözüm yolunu bulabilirsiniz. Bu da size zamandan kazanç sağlar. Sınav da sorulan sorular ile bu soruların çözüm teknikleri hakkında bir bağlantı kurduğunuz takdirde sınavda size fazlası ile strateji sağlayacaktır.doğru analiz sonucunda çıkmış sorular size oldukça fazla şey kazandırır.
Sınava Hazırlanırken Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
Her bireyin hayatında önemli bir iz bırakacak olan sınavlar vardır. bu sınavlara hazırlanma esnasında öncelik verdiğiniz durum her zaman öğrenmek olmalıdır. sınavınızın kapsamına giren konuları öğrenmek her zaman çalışma tekniğinizin ilk sırasında bulunmalıdır. Sınav müfredatında yer alan konuları çalıştıktan sonra yapmanız gerekenlerden bir tanesi de çıkmış soru çözmek. Konu bitiminde o konu ile ilgili çözdüğünüz soruların peşine konu ile alakalı çıkmış soru da eklerseniz bu durum sizin oldukça avantajınız olacaktır. sadece çıkmış sorular odak noktası olmamalıdır. Sınav formatını kapsayan soruların olduğu test kitapları da çözülmelidir. Bunun sayesinde hem daha fazla soru kalıbı görülmüş olur hem pratik olarak gelişilmiş olur hem de etkili bir sistem ile çalışmış olursunuz. Sınava hazırlığın temelini oluşturan basamaklar vardır. bu basamaklar konu öğrenme, konuyu tekrar etme, pratik için çıkmış sorulara ve soru formatlarına bakma. Bu şekilde bir çalışma sistemi uygulamanız sonucunda istediğiniz sonuca ulaşmış olacaksınız.
Sınava Hazırlanmak
Sınav senesi geldiğini düşünelim. Önünüz de oldukça önem arz eden bir sınav var ve ne yapmanız gerektiğiniz bilmiyorsunuz. Yapmanız gereken listeler halinde bir program değil. Kendinize bir hedef belirleyin. Bu hedefin yüksekliğini siz belirleyin. Hedefinize ulaşmak için her zaman en yükseği odaklamalısınız. En temel kararınız hedef belirlemek olmalı. Hedef olmazsa bilmediğiniz bir yolda devamlı yürür durursunuz. Ama hedefiniz belli ise hangi yolda ne kadar yürüyeceğinizi bilirsiniz. Konu eksiklerinizi belirlemelisiniz. Bütün bu işleri düzen eşliğinde yapmalısınız ki eksikleriniz gözünüzü büyütmesin. Konuları tamamladıktan sonra pek çok soru tipi olduğunu fark edeceksiniz. Çünkü her konu bitimine konuya hakim olabilmek için test çözmeniz gerektiğiniz anlayacaksınız. Soruları olabildiğince geniş yelpazede görmeye çalışmalısınız. Çıkmış soru çözmeli bunlara eşlik eden test kitapları ile devamlı bir pratik yapmalısınız. Kendinizi bu şekilde test edip nereler de eksiğiniz olduğunu görmeli devamında ise bu eksikleri kapatmak için uğraşmalısınız. Bütün bunların sonunda konular tamamlanıp testler çözüldükten sonra devamlı denemeler ile kendinizi denemelisiniz. Aynı testte olduğu gibi eksiğiniz olduğu yerlere tekrar bakmalısınız.
Çıkmış Soruları Çözmek
Çıkmış sorular aslında bakıldığında siz öğrencilere bir nevi rehberlik etmektedir. Yani nereden gitmeniz gerektiğini nelere önem vermeniz gerektiğini hangi yola yönelmeniz gerektiğini size gösterir. Bir sınav içinde yaklaşık olarak 20 tane konu olsa bu konulara çalışma imkanınız olur. Fakat eksik kaldığınız durum 20 tane konu hakkında bütün soru tiplerini görebilmek olur. Bu kadar geniş bir yelpaze içerisinde soru tiplerinin tamamını görmek oldukça zor bir iştir. O kadar fazla kaynak kitap içerisinden bütün soru kalıplarını görmek nerdeyse mümkün değildir. Çünkü her yeni gün bir soru kalıbı eklenmektedir. Çıkmış sorulara baktığınız zaman hangi konudan ne kadar sorulmuş bunu öğrenebilirsiniz. Ya da hangi konudan bu zamana kadar hiç soru çıkmamış bunu bilebilirsiniz. Bundan dolayı senenin başında konu dağılımı yaparken çıkmış soruların toplandığı kitaplardan elinizde bulunması gerektiğini unutmayın. Hangi konudan bu zamana kadar kaç soru çıkmış not edin ve her sene muhakkak gelen soru tiplerini işaretleyin. Onlar üzerinde durun ve sorunun pratiğini anlayıp kendinize zaman kazandırın.
Sınava 3 Ay Kalmış İse
Çıkmış soru çözme işi genel olarak en sona bırakılan kısımdır. Bütün konular bitsin ben en sonunda toplu bir şekilde çözerim denir ve vakti genelde sınava son 3 ay kalasıya olur. Bu tamamen yanlış bir yaklaşımdır. Kesinlikle çıkmış sorular en başta konu bölümü yaparken yanınızda olmalıdır. çıkmış soru kitabına bakarak hangi konu ne kadar önemli görmüş olmalısınız ve en baştan bu konulara ağırlık vererek çalışmalısınız. Sizin önemli gördüğünüz konu hakkında belki bu zamana kadar tek bir soru bile çıkmamış olabilir. Yani siz boşu boşuna bu konuya zaman harcamış olursunuz. Bunlar olmasın istiyorsanız en baştan başladığınız da yanınıza bir çıkmış soru kitabı alın ve devamında bu kitaptan faydalanarak çalışmanızı sürekli devam ettirin.