Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiye’si

Türkiye Selçuklu Devleti, 1077 ile 1308 yılları arasında yaşamıştır. 10. sınıflarda okutulan bu ders, kuruluşundan yıkılışına kadar olan dönemi ele alır. Ancak 10.sınıf tarih yerleşme ve devletleşme sürecinde Selçuklu Türkiye’si 2020 aynı zamanda bu devletin kültürel tarihini ve yönetimini de ele alır.

Ancak ders bununla da sınırlı kalmayarak, Türklerin Anadolu’ya olan göçlerini de ele alır. Zira Oğuzların Anadolu’ya göçmeleri ve Selçukluların kurulması bağlantılıdır. Bu akınların temel sebepleri şöyledir;

  1. Doğu Roma İmparatorluğunun artık zayıflamış olması
  2. Cihat ve gaza geleneği
  3. Bölgenin uygun iklimi ve bitki örtüsü
  4. Arazinin verimli olması
  5. Etrafının denizle çevrili olması
  6. Asya ve Avrupa’yı birleştirmesi
  7. İpek yolu üzerinde bulunması

Bu gibi sebeplerle Anadolu’ya akınlar yapan Oğuzlar, böylece yavaş yavaş Selçukluların kurulmasına giden yolu da açmıştır.

Türklerin Anadolu’ya Göçleri ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin Kurulması

Gaznelilerin yıkılmasıyla beraber Büyük Selçuklu Devleti hayatına başlamıştır. Bundan sonra Anadolu’ya yönelik yapılan akınlar hem daha etkili, hem de da sistemli bir hal almıştır. Her ne kadar burada çok sayıda hedef olsa da, en büyüğü Doğu Roma savunmasını kırarak fethetmektir.

Bu bakımdan Pasinler Savaşı ile beraber, Türkler bazı yerleri ele geçirmiş, 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu’da oldukça büyük bir coğrafyayı hâkimiyetlerine almıştır. Bundan sonra da Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur.

Süleyman Şah tarafından oluşturulan devletin ilk merkezi İzniktir. Kendisi Melik Şah’tan da bir ferman alarak, Anadolu’da resmen sultan olmuştur. Kendisinden sonra gelen Anadolu Selçuklu hükümdarları,

  1. Kılıç Arslan,
  2. Mesut,
  3. Kılıç Arslan,
  4. Gısaseddin Keyhüsrev,
  5. Süleyman Şah,
  6. İzzeddin Keykavus,
  7. Alaaddin Keykubat,
  8. Gıyaseddin Keyhüsrev,
  9. Mesud,

Şeklindedir ve yerleşme ve devletleşme sürecinde Selçuklu Türkiye’si çıkmış sorular bu hükümdarlar döneminden gelir.