Görsel okuma yazılı olarak önümüze gelen metinlerin dışında olan yani şekil, sembol, resim vb. ve doğada yaşanan olayları sosyal bir izlenim oluşturup yorumlama denemelerine söylenen isimdir. Görsel okuma özellikle okumaya yeni başlayan küçük çocuklar için epey anlam ifade etmektedir. Küçük çocukların görselleri yorumlama, tanıma ve anlamlandırma yeteneklerini geliştirmektedir.
Çocuklar İçin Görsel Okumayı Neler Geliştirir?
Görsel okuma konusunda çocukların yapabileceği bazı aktiviteler şunlardır;
- Herhangi bir yere giderken etraflarında bulunan trafik işaretlerini düzgün bir şekilde inceleyip okumak.
- Öğretmenin sınıfa getirmiş olduğu resimler hakkında kendi fikirlerini söylemek.
- Televizyonda izlemiş olduğu çizgi filmleri ya da internetten izlemiş olduğu videolar hakkında kendi düşüncelerini ifade edebilmek.
- Reklamlarda verilen mesajları anlayabilme özelliğini geliştirmek.
- Herhangi birisinin söylediği bir cümleye dayanarak ona uygun bir resim bulabilmek.
- Önünde bulunan görsellerden rastgele bir hikâye oluşturabilmek.
- Görsellerde yer alan kahramanların özellikleri hakkında analizler yapıp onlar hakkında konuşmalar yapabilmek.
Çocuklar İçin Görsel Okumanın Faydaları Nelerdir?
Görsel okuma bir çocuk için olmazsa olmaz bir unsurdur. Gelişen dünyada çağımızda artık hemen hemen her şeyin görüntülü hale gelmesi, görsel okuma ve görsel okuduğundan anlama becerisini geliştirmesi çok önemlidir. Birinci sınıfa yeni yeni başlayacak bir çocuk için gördüğü anlama becerisinin yüksek olması okulda göreceği derslerde kendisini bir adım öne çıkartacaktır. Bunun yanında ise okuma ve yazmaya geçmesi daha da hızlanacaktır. Anne babalara düşen iş ise çocukları için devamlı olarak görsel okuma yapabilecekleri ve bu özelliklerini geliştirebilecekleri imkanları sağlamaya çalışmaktır. Örnek verecek olursak, resimli çocuk kitapları, çocuk dergileri ve çocuklar için yapılmış etkinlik sayfaları hem bizler hem de çocuklar için ilham kaynağı oluşturacaktır.
Yetişkinler İçin Görsel Okumanın Faydaları
Görsel okuma yaş fark etmeksizin insanlara yarar sağlayan bir okuma çeşididir. Zihinsel, dilsel ve sosyal beceriler açısından hatırlama, anlama ve zihinsel bağımsızlık becerileri( seçme, savunma, amaçlarını gerçekleştirme, karar verme gibi) insanlara aşılamak açısından Görsel okuma kavramının epey büyük bir önemi vardır. İnsanların kafalarında yerleşmiş halde bulunan durumları ve olguları daha iyi bir şekilde anlamasına ve karşılaştığı sorunların çözümüne kolay ulaşabilmesine yardımcı olur. Bunların yanında Görsel okuma insanların düşünce sistemini oldukça fazla geliştirir. Şekiller, resimler ve grafiklerin yardımıyla insanın kafasında oluşan yeni kavramları düzenlemeyi ve bu kavramların içeriğini doldurmayı sağlamaktadır. Bununla birlikte anlamayı geliştirirken insan kafasında oluşan soyut durumların anlamına daha kolay bir şekilde ulaşılabilmesinde yardımcı olur. İnsan zihnindeki bilgileri bütüncül bir hale getirir ve yanlış öğrenilen bilgilerin zamanla doğru bir şekilde öğrenilmesini sağlar. Aynı zamanda önceden öğrenilmiş bilgiler ile şimdi öğrenilen bilgiler arasında köprü görevi görmektedir.