Kaplumbağa nerede barınır?

Kaplumbağalar, çeşitli habitatlara mükemmel şekilde uyum sağlayabilen canlılardır. Ancak en fazla tür, Güneydoğu Kuzey Amerika ve Güney Asya’da bulunur. Her iki bölgede de kaplumbağalar, genellikle sucul ortamlarda yaşar. Bunlar arasında küçük göletler, bataklıklar, büyük göller ve nehirler yer alır.

Kaplumbağalar, genel olarak belirli bir habitatı tercih ederler ve nadiren farklı yerlerde bulunurlar. Örneğin, gopher kaplumbağası (Gopherus polyphemus) ve doğu kutu kaplumbağası, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde yaşar ve karasal habitatları tercih eder. Ancak kutu kaplumbağası nemli ormanlık alanları severken, gopher kaplumbağası genellikle kumlu tepelerde açık ormanlık alanları tercih eder, bu nedenle genellikle aynı bölgelerde bulunmazlar.

Kaplumbağalar, sosyal hayvanlar değildir. Aynı türün bireyleri, su kenarında toplanırken veya güneşlenirken bir arada görülebilir, ancak genellikle bireyler arasında çok az etkileşim vardır. Bazı türler aynı nehir veya gölette yaşayabilir, ancak her birinin farklı beslenme tercihleri ve davranışları vardır.

Örneğin, Gürcistan’daki küçük bir göl en az yedi farklı kaplumbağa türüne ev sahipliği yapar. Bu türler arasında snapping kaplumbağalar, kırmızı kulaklı su kaplumbağaları, doğu kaplumbağaları, çamur kaplumbağaları, caretta caretta kaplumbağaları, pis kokulu kaplumbağalar (misk kaplumbağaları) ve dikenli yumuşak kabuklu kaplumbağalar bulunur.

Misk ve çamur kaplumbağaları, küçük su canlılarının peşinden giderken, farklı beslenme tercihlerine sahiptirler. Misk kaplumbağaları, genellikle balık ve kerevit gibi avlarla beslenirken, çamur kaplumbağaları böcekler, yumuşakçalar ve leşlerle beslenir. Kaydırıcı ve kepçe olarak bilinen diğer kaplumbağa türleri ise karma bir diyetle beslenir, kepçe daha çok bitkisel besinlerle beslenir.

Kaplumbağalar, çeşitlilik gösteren beslenme alışkanlıkları ve yaşadıkları habitatlara uyum sağlamalarıyla dikkat çeken ilginç canlılardır.

Kaplumbağaların Özellikleri

Kaplumbağalar, kalın bir kabukla kaplı olan vücutlarıyla tanınan canlılardır. Bu sert kabuk, baş, kuyruk ve bacakların dışarıya uzanmasına olanak sağlar, böylece beslenme ve hareket etme imkanı bulurlar. Suda ve karada yaşayan kaplumbağa türleri, yavaş hareket etmelerine rağmen hemen hemen herkesin sevgisini kazanmış canlılardır. Üreme, yumurtlama yoluyla gerçekleşir ve döllenen yumurtaları uygun topraklarda saklayarak yavruların çıkmasını sağlarlar. Uzun ömürleri sayesinde birkaç insan neslini görebilme yetenekleri vardır. Kaplumbağaların genel özelliklerini madde madde sıralayalım:

  • Kaplumbağalar, omurgalı canlılardır ve sert kabuğun içinde bir iskelet sistemine sahiptirler.
  • Bilimsel olarak kanıtlanmış olduğu üzere kaplumbağalar, dünyadaki en eski canlılardan biridir ve 200 milyon yıl öncesine kadar uzandıkları bilinmektedir.
  • Kaplumbağalar son derece dayanıklı canlılardır ve yüksek sıcaklık, soğuk hava ve açlık gibi zorlu koşullara oldukça iyi adapte olabilirler.

Kaplumbağaların Ömrü Ne Kadar?

Kaplumbağalar, uzun ömürleriyle bilinen canlılardır. Genellikle 150 ila 200 yıl arasında yaşarlar, bu da onları uzun ömürlü omurgalılar arasında yer almasını sağlar.

Kaplumbağalar, dünya genelinde yaygın olarak bulunurlar ancak Antarktika’da yaşamazlar. Bu canlılar, çeşitli yaşam alanlarına adapte olabilme yetenekleri sayesinde farklı bölgelerde bulunabilirler.

Özetle, kaplumbağalar uzun bir yaşam süresine sahip olan canlılardır ve 150 ila 200 yıl arasında yaşayabilirler. Ancak Antarktika dışında dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunurlar.