Kompozisyon, farklı parçaları bir araya getirmek ya da duygu ve düşünceleri etkili bir şekilde ifade etmek için kullanılan yazılı ya da sözlü çalışmalara verilen isimdir. Kökeni Fransızcaya dayanan bir kelimedir. Kompozisyon yazarken dili doğru kullanmak büyük önem arz eder. Yazılı metin hazırlanırken dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar vardır, bu kurallara kompozisyon yazarken de dikkat edilmelidir. Kompozisyon, ilköğretim itibarıyla öğrencilere öğretilen bir yazı türüdür. Özellikle “Kompozisyon nedir?” sorusu hakkında birçok araştırma yapılmaktadır. Bu yazımızda Pruva Akademi olarak, “Kompozisyon nedir, kompozisyon nasıl yazılır?” sorularının cevaplarını sizlerle paylaşacağız. Okumaya devam edin!
Kompozisyon Nasıl Yazılır?
Kompozisyon yazmak için öncelikle bir konu seçmek gereklidir. Anlatmak istediğiniz konu iyi bildiğiniz ya da merak ettiğiniz bir konu olabilir. Bu sayede fikirlerinizi iyi ve akıcı bir şekilde aktarma imkânına sahip olursunuz. Kompozisyon, kağıt üzerinde ya da bilgisayar ortamında yazılabilir. Konunuzu belirleyip genel bir taslak hazırladıktan sonra, kompozisyon yazmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
Araştırma
Kompozisyon konunuz, çok iyi bildiğiniz bir konu bile olsa, üzerinde araştırma yapmakta her zaman fayda vardır. Zaman ilerledikçe, her şey hızla gelişir ya da bazı konular hakkında yeni şeyler keşfedilir. Bu yüzden araştırma yapmak çok önemli. Bu şekilde seçtiğiniz konu hakkında yazılan makaleleri, haberleri okursunuz, belki hakkında bazı video derlemeleri izlersiniz. Bu yapacaklarınız size konu hakkında daha farklı bakış açıları ve fikirler kazandıracaktır. Bunu yaparken ufak notlar almayı ihmal etmeyin, kompozisyonunuzu oluştururken bu notlardan yardım alacaksınız.
Başlık
Kompozisyon başlığı ilgi çekici ve akılda kalıcı olmalı. Okurda tatlı bir merak uyandıran ve metnin geneli hakkında fikir verecek iyi bir başlık kullanmaya çalışın. Unutmayın, okuyucu kişi yazıdan önce başlığı okuyacak, bu yüzden kompozisyonunuzun başlığı çok önemli.
Giriş
Kompozisyon metinlerinde ilk paragraflar giriş bölümü olarak adlandırılır. Bazı kaynaklarda bu kısım, serim olarak da geçer. Kompozisyonun giriş bölümünü yazarken ana fikrinizi belirtmeli ve sonraki paragraflar hakkında okuyucuda merak uyandırmalısınız. Açıklayıcı bir anlatım dili kullanmaya özen gösterin, uzun ve karmaşık cümlelerden kaçının.
Gelişme
Kompozisyonda gelişme kısmı, ana fikrin detaylı bir şekilde açıklandığı bölüm olarak bilinir. Bu kısıma aynı zamanda düğüm ismi de verilebilir. Kompozisyonlarda en çok yer ayrılan kısım, genellikle gelişme bölümü olur. Burada anlattıklarınız, bu kompozisyonun neden yazıldığını detaylı bir şekilde açıklamalıdır. Bu bölümde ayrıntılara, başka kaynaklara da yer verilebilir.
Sonuç
Adından da anlaşılacağı gibi sonuç bölümünde kompozisyonun bağlandığı sonuç açıklanır. Bu bölümün bir diğer adı da çözümdür. Burada, gelişme bölümünde ifade edilen fikirlerin tartışması yapılabilir. Tıpkı giriş bölümü gibi sonuç bölümü de kısa ve öz bir ya da en fazla iki paragraftan oluşması gerekir. Basit cümlelerden oluşan sade bir sonuç paragrafı kompozisyonlarda tercih edilir. Kompozisyon özelliklerine dikkat edildiğinde oldukça kolay yazılabilen bir yazı türüdür.
Kompozisyon Yazarken Dikkat Edilecek Kurallar
Kompozisyon yazarken, paragraf düzenleri dışında da dikkat etmemiz gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Kompozisyon dili açık ve net olmalıdır, uzun cümleler olabildiğince az kurulmalıdır. Anlatım bozukluklarına çok dikkat edilmeli ve noktalama işaretleri doğru kullanılmalıdır. Aynı kelimelerin sıkça tekrarından kaçınılmalıdır. “İyi bir kompozisyon özellikleri nelerdir?” diye soranlara genelde bu cevaplar verilir. Özgün ifadeler kullanılmalı ve okuyucuya konu net bir şekilde aktarılmalıdır. Kompozisyon sizin kendi düşüncelerinizi içermelidir. Her bir cümle sizin tarafınızdan kurulmalıdır, asla kopyala yapıştır olmamalıdır.
Kompozisyon el ile yazılıyorsa, yazılan kağıt temiz ve çizgisiz olmalıdır. Sayfa kenarlarında bırakılan boşluklara ve düzene dikkat edilmelidir. Başlık ve metin aynı renkte kalemle yazılmalıdır. Mümkünse koyu lacivert bir kalem kullanılmalıdır. Kompozisyonlarda renkli kalemle başlık atılmaz, bu önemli bir kuraldır. Çizgisiz kağıda yazarken düz yazmak da bir o kadar önemlidir. Kompozisyon yazarken bu anlattığımız kompozisyon kurallarına dikkat ederseniz, oldukça başarılı ve güzel bir kompozisyon yazabilirsiniz. Kompozisyonlarla ilgili çeşitli yarışmalar da düzenleniyor. Bu yarışmaları takip edebilir ve oraya kendi yazdığınız kompozisyonları yollayabilirsiniz.
Pruva Akademi olarak LGS’ye girecek öğrencilerimizin sadece dersleriyle ilgili sorunlarıyla ilgilenmiyoruz. Hayatlarının bu önemli dönemecinde her şeyin bu sınav olmadığını bilmelerini sağlamak, ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına onları ikna etmek en az ders çalışmak kadar önemli. Pruva Akademi olarak bunun farkında bir anlayışla hareket ediyor ve öğrencilerimize bu doğrultuda bir yol çiziyoruz. Pruva Akademi hizmetleri hakkında bilgi almak için hemen bizi arayın!