Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Yaz Tatili Önerileri

MEB’ten Yaz Tatili Önerileri

Milli Eğitim Bakanlığınca, velilere çocuklarıyla beraber yaz tatilini dolu dolu geçirmelerine yardımcı olabilecek sosyal, kültürel, sportif ve çevreci faaliyetleri içeren tavsiye listesi hazırlandı. İşte MEB’ten yaz tatili önerileri!

Yaz tatili boyunca yapılabilecek 73 farklı etkinliğe yer verilen ve okul öncesi, ilkokul ile ortaokul öğrencilerine karneyle dağıtılacak “Çocuklarınızla yapabileceğiniz yaz etkinlikleri” başlıklı tavsiye listesinde, “Güzel bir yaz tatili çocuklarımızı bekliyor, sizin tatil planlarınıza ek olarak bizim de bazı önerilerimiz var. İşaretlediğiniz her etkinliğin, yavrularımızın çocukluk anılarına unutulmaz güzellikler katması dileğiyle… İyi tatiller.” notuna yer verildi.

Listede Pek Çok Yararlı Madde Bulunuyor

MEB’in belirlediği listede velilere çocuklarının doğayı yakından tanımalarını, bir tohumun filizlenmesine tanık olmalarını, bir ağaç dikmenin, sokak hayvanlarına su vermenin, birlikte uçurtma uçurmanın, bisiklete binmenin mutluluğunu yaşamalarını sağlayacak önerileri dikkati çekiyor.

Yaz Tatilinde Ne Yapmalı?

Yaz tatili, çocuklar için her ne kadar dinlenilecek üç ay gibi görülse de velilerimize önerimiz, bu üç ayı en iyi şekilde değerlendirmeleridir. Çocukların sadece dinlenmelerini değil, aynı zamanda onları geliştirecek etkinliklere yönelmelerini sağlamak, yaz tatilini eğlenceli olduğu kadar verimli hâle de getirecektir.

Ne Yapmalı Sorusuna Yakından Bakalım

  • Karne uzun süre gündem konusu olmamalı. Çocuğunuz iyi notlara sahip olabileceği gibi düşük notlarla da eğitim yılını tamamlamış olabilir.
  • Çocuğunuza tatilde neler yapmak istediğini sorun: Kimlerle olmak ister? Nerede olmak ister? Nereye gitmek ister? Yazla ilgili hayalleri neler? Bu sohbetler, çocuğunuzun “kendine güven” duygusunu geliştirir. Dinlenildiklerini bilmek, planlamaya dâhil etmek, özellikle önemli konularda konuşmasına fırsat vermek “değerliyim, önemliyim” duygusunu pekiştirir.
  • Tatile girildiği için çocuklara sınırsız bilgisayar oynama izni verilmemeli. Öğrencilerin sosyal gelişimleri için dışarıya çıkmasına, iletişime geçmesine imkân tanınmalı.
  • İmkân dâhilinde ise yaz ayları için ağır bir programı olmayan dil kurslarını tercih edebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzun verimli zaman geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Yaz tatili için bir “okunacak kitaplar” listesi belirleyebilirsiniz. Unutmayın, çocuğunuzun hayatı kitapla ne kadar iç içe olursa kendini geliştirmeye o kadar açık hâle gelir. Ancak burada önemli olan kitap listesini çocuğunuzla birlikte, onun zevk ve yönelimlerine uygun biçimde oluşturmanızdır.

  • Çocuğunuzla birlikte geziler düzenleyebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde çocuklarınızın henüz görmediği birçok müze, tarihî yerler vb. mutlaka vardır. Yaz tatilini bu yerleri keşfederek geçirebilirsiniz.
  • Spor, sanat ve sosyal alanlarda da kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak adına yüzme, boks, futbol, basketbol, voleybol, resim, satranç, binicilik gibi aktivitelere yönlendirerek kaliteli zamanlar geçirmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Haftanın belirli günlerini “aile oyun saati” yapın. Özellikle okul çağının ilk yıllarında, güvenli ev ortamında rekabet duygusunu tanıma, öfkeyi nasıl yaşadığını anlama, zor duygularla baş etme becerilerini geliştirmek için de yaz önemli bir fırsat oluşturuyor. Çocuğunuzun yaşına uygun kurallı kutu oyunları edinmek ve ikili veya grup olarak bu oyunları aile rutinine eklemek faydalı olacaktır.

 

Tatil Dönüşü ve Okula Hazırlık

Tatil dönüşü okulların açılmasına az bir zaman kala eski rutinlere dönmek, akşam yatış ve sabah kalkış saatlerini düzenlemek, bilgisayar ve televizyon başında geçen saatleri en aza indirgemek, okul ihtiyaçları için kırtasiye malzemelerini birlikte seçmek çocuğunuzun okula uyumunu başlattığı gibi yeni okul dönemine zihinsel olarak hazır olmayı da kolaylaştırır. Okullar açılmadan son iki haftanın düzenlenmesi, kendi ev düzeninde vakit geçirmesi daha doğru olacaktır.