Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar özellikle 8. sınıf öğrencileri tarafından oldukça merak edilmektedir. Bu noktada öncelikle olarak bu iki kavramın tanımına bakmak gerekmektedir. Mutasyon denilen durum, çevre şartlarının etkisiyle birlikte canlının kromozom yapısı üzerinde meydana gelen değişikliklerin genel adıdır. Vücut hücrelerinde görülen değişiklikler kalıtsal değilken; üreme hücrelerinde görülen değişiklikler kalıtsal bir yapıya sahiptir. Diğer taraftan modifikasyon kavramı, çevre şartlarında meydana gelen değişikliklerin etkisi sayesinde canlının dış görünüşünde meydana gelebilen; fakat kalıtsal bir durumu olmayan değişikliklerin genel adıdır. Peki, bu iki kavram arasındaki farklılıklara bakmak gerekirse:
- Mutasyonlarda canlının fenotip ve genotip yapıları değişirken; modifikasyonlarda canlının yalnızca fenotip yapısında bir değişiklik oluşmaktadır.
- Mutasyonlar vücut hücrelerinde görüldüğü zaman kalıtsal değilken; üreme hücrelerinde görüldüğü takdirde kalıtsal bir yapıya sahip olabilirler. Ancak modifikasyonlarda kesinlikle bir kalıtsallık durumu söz konusu olmamaktadır.
- Mutasyona uğrayan hücreler eşey üreme hücreleri ve vücut hücreleri özelinde görülmektedir; fakat modifikasyona uğrayan hücreler yalnızca vücut hücrelerinde meydana gelmektedir.
- Mutasyona uğrayan hücrelerde genlerin yapısı değişmektedir; ancak modifikasyonlarda genlerin yapısında herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Yalnızca genlerin işleyiş yapılarında değişiklikler oluşabilir.
- Mutasyonlarda; X ışını, travmalar, radyasyon, ani sıcaklık değişiklikleri, kimyasal maddeler ve ultraviyole gibi faktörler etkili olurken; modifikasyonlarda; besin, ısı, basınç, nem ve sıcaklık gibi çevresel faktörler çok daha ağır basmaktadır.