Kaygılı öğrenciler için Sınav psikolojisinde anne baba davranışları oldukça önemlidir. Kaygılı olan öğrencinin elleri titrerken, avuç içleri terler, öğrencide mide bulantısı ya da mide krampları oluşurken; kalp atışları hızlanır. Ayrıca kaygılı olan öğrencinin başı dönmeye başlar. Anne ve babanın çocuklarının eğitim hayatında tutumları ve davranışları eğitimde gelen başarıda şekillenmektedir. Anneler ve babalar kendi beklentilerini şekillendirdiğinde öncelikle çocuklarını tanımalıdırlar. Bu yüzden de onların eğitim hayatlarındaki başarılarını, başarısızlıklarını ve hangi dersi sevip hangi dersi sevmediklerini bilmelidirler.
Sınav psikolojisinde anne baba davranışları, çocuktan olan beklentinin çocuğun yeteneklerine göre şekillenmesi gerekir. Bunun tam tersi bir tutum öğrencinin eğitim hayatına negatif bir tutum sergilemektedir. Ancak aileler bunu anlamayabilirler. Dolayısıyla aile tutumunun çocukların eğitim ve öğretim hayatında önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Sınav psikolojisinde anne baba davranışlarında 6 adet tutum vardır. Bu tutumların her biri çocuğun eğitimi konusunda büyük bir etki gösterir.
- Demokratik Ebeveynler
Demokratik ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarına ve onların neyi istediklerine karşı oldukça hassas davranmaktadırlar. Bu ebeveynler, çocuklarının ilgi alanlarını ve davranışlarını severek isteyerek gözlemlemektedirler. Bu tür ebeveynler çocuklarına yaklaşırken mantık çerçevesi içerisinde yaklaşırlar. Bu ebeveynin çocukları da gerekli olan sevgiyi ilgiyi ve alakayı gördükleri zaman kendilerine olan güvenleri artar, özgüvenli olurlar.
- Mükemmeliyetçi Ebeveynler
Mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocukları arkadaşlık kurma konusunda ya da bağımsızlık konusunda oldukça zorlanmaktadırlar. Bu durum da o çocukların okul hayatını kötü bir şekilde etkilemektedir. Bu tarz ebeveynlerin çocukları her daim sınav kaygısı yaşar ve ailelerine uyum sağlamakta zorlanırlar.
- İlgisiz Ebeveynler
Bu ebeveynler, çocuklarına ait her türlü şeyi denetlemeden onaylamaktadırlar. Bu çocuklarda herhangi bir sınır, duygu, istek konularında sorunlar görülmektedir. Çocukların ihmalkar olarak yetişmesi özsaygı eksiklikleri özgüven sorunları görülürken; problemli hayatları olur.
- Koruyucu Ebeveynler
Koruyucu ebeveynlerde gereğinden daha fazla kontrolcülük ve özen durumu söz konusudur. Dolayısıyla bu çocuklarda aşırı bağımlılık ve özgüven sorunları yaşanır. Bu ailede büyüyen çocuklar tek başlarına bir şey yapamayacaklarını düşünürken bu durum onların tüm yaşamlarını etkilemektedir.
- Kararsız ve Dengesiz Ebeveynler
Bu ebeveynlerin görüş farklılıkları olduğu için, çocuklarda da dengesiz ve kararsız tutumlar oluşmaktadır. Bu çocukların en önemli özelliklerinden biri kendi görüşlerini ifade etme konusunda zorlanırlar. Bunun sebebi görecekleri tepkiden emin olmamalarıdır.
- Aşırı Baskıcı ve Otoriter Aileler
Bu ailenin çocukları baskı altındadırlar. Ebeveynlerinin baskısından korktukları için özgüven problemi yaşamaktadırlar. Ayrıca bu ailelerin çocukları genel olarak ceza yöntemi ile yetiştirildiklerinden dolayı başarabilecekleri şeyleri başaramayacaklarını düşünürler. Dolayısıyla tüm yaşamları da bu yönde olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.
Sınav Sürecinde Anne ve Baba Tutumu Nasıl Olmalıdır?
- Anne ve babanın çocuklarından belirli beklentileri olmalıdır. Bu durumda çocuklar başaracaklarına inanırlar. Ailelerinin de onlara güvendiğini anlarlar.
- Demokratik ebeveyn yaklaşımı uygulanmalıdır
- Beklenti esnasında çocuğun başarılarının ve kişiliğinin mantıklı bir bağlantısı kurulmalıdır
- Çocuklara destek verilmeli ve güvenleri kazanılmalıdır
- Çocukları diğer çocuklarla karşılaştırılmamalıdır.
- Çocuğun zekası sadece gireceği sınavlarla ilişkilendirilmemelidir
- Ebeveynler çocuklarının yeteneklerine inandıkları gibi aynı zamanda bunu belli etmemesi gerekir