Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri

Sindirim sistemi 2’ye ayrılır. Bunlar:

  • Alt Sindirim Bölümü
  • Üst Sindirim Bölümü’dür.

Üst sindirim kısmında ağız, yutak, yemek borusu ve mide kısmı vardır. Alt Sindirim bölümünde ise ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs bulunmaktadır. İnsan vücudunun sindirim sisteminde olmayıp, buna rağmen yine de besinlerin sindirilmesine destek olan organlar da bulunmaktadır. Bu organlar:

  • Safra Kesesi
  • Pankreas
  • Karaciğerdir.

Sindirim Sistemi Bölümleri

İnsan vücudunun sindirim sistemi üst sindirim ve alt sindirim olarak 2’ye ayrılır demiştik. Bunların tek tek ne işe yaradığına bir bakalım:

  1. Kalın Bağırsak:

Sindirim sisteminin en büyük organlarından biri olan kalın bağırsağın uzunluğu ortalama olarak 1.5 – 2 metre arasındadır.  Kalın bağırsak, çekum bölümünden başlayarak kolon bölümüne doğru daralmaya başlar. Kolondan rektum kısmına inene kadar da tekrar genişleyerek üç bölümden oluşur. Bunlar:

  • Kör bağırsak (çekum)
  • Kolon
  • Rektum’dur.

Görevleri ise hücreleri, zararlı olan atıklardan korumaktır. Kalın bağırsak hastalığında en çok rastlanan hastalıklar:

  • Kalın bağırsak kanseri
  • Anüs rektum ülseri
  • Kabızlık
  • İshal
  • Bağırsak Apnesi
  • İnce Bağırsak

İnce bağırsak, vücudun en uzun organı olup; bazı insanlarda 4 ila 5 metre arasında değişmekle birlikte, bazı insanlarda da 6 ila 7 metre aralığındadır. Besinler alındığında, emilim ince bağırsakta gerçekleştiğinden dolayı uzun bir süre boyunca burada kalmaya devam eder. Besinler küçük moleküllere ayrıldıktan sonra ince bağırsak vasıtasıyla kan damarlarına geçiş sağlar. Çölyak hastalığı ile kolon kanseri ince bağırsak kanserine sebep olabilmektedir. Ayrıca bu kanser türünün erkeklerde görülme olasılığı kadınlarda görülme olasılığına göre 2 kat daha fazladır.

  • Anüs

Sindirim sisteminin son bölümünde yer alan Anüs, sindirim sisteminde bulunan besinlerin zararlı ve kullanılmayacak olan kısımlarını ayırmaktadır. Makat olarak da bilinen Anüs, dışkıların dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Anüsün yapısı damar ve sinirlerden oluşmaktadır.

En fazla rastlanan anüs hastalığı basur (hemoroid) olmakla beraber, bunun dışında olan hastalıklar:

  • Kabızlık
  • Anal pruritus
  • Kıl dönmesi

Gibi rahatsızlıklar anüste ve onun çevresinde görülmektedir.

  • Mide

Mide, temel sindirim sistemi organı olmakla beraber, toplam olarak dört kısımdan oluşmaktadır. Mide bölümleri aşağıdaki gibidir:

  • Korpus
  • Pilor
  • Kardia
  • Fundus’dur.

Midenin içerisinde bulunan asitler, besinlerin fiziksel ve kimyasal olarak farklı şekillerde parçalanmasını ve ayrışmasını sağlamaktadır. Parçalanmış olan besinler mide vasıtasıyla bağırsak organına gönderilir. Sağlıklı bir mideye sahip olan birisi, 2 ve 4 litre arasında suyu kendi haznesinde stoklar (tutar). Mide hastalıklarında en çok rastlanan rahatsızlıklar gastrit ve ülser hastalıklarıdır. Birbirinden farklı bakterilerin sebep olduğu bu hastalıklar aslında beslenme alışkanlıklarından dolayı da ortaya çıkmaktadır. Mesela çok fazla acı, ekşi veya baharatlı besinler tüketen birisi midesinin rahatsızlanmasına ve midenin eski işlevinin yerine getirilmemesine neden olur. Bu durum da midenin asit miktarını arttırmaktadır. Mide hastalıkları, dolaylı yollardan bağırsakların da zarar görmesine sebep olmaktadır. Bu durumun nedeni, vücutta bulunan gazların artmasından ileri gelir. Midede görülen diğer hastalıklar ise:

Mide kanseri

Mide fıtığı

Duodenit

Reflü’dür.

  • Ağız

Hem sindirim sistemi hem de solunum sisteminin organı olan ağız, sindirimin ilk aşamasıdır. Besinler, dişler vasıtasıyla küçük parçalara ayrılırken; yutak ve yemek borusundan geçtikten sonra mideye taşınmaktadır. Sindirim sisteminin daha sağlıklı olarak çalışması için vücuda alınan besinlerin, iyi bir şekilde çiğnenmesi ve daha sonra yutulması gerekir. Yeterli olarak çiğnenmeyen besinlerin midede parçalanması oldukça zordur. Besinler, parçalara ayrılmadığı zaman hem mide hem de ince bağırsak organları besinlerin emilimini gerçekleştiremez. Bu durum pek çok hastalığa davetiye çıkarır.

  • Yemek Borusu

Yemek borusunun bilim alanındaki ismi “Özofagus”tur. Yemek borusunun uzunluğu ortalama olarak 23 ila 25 cm arasındadır. Ağız ve mide arasındaki kısımda yer alan yemek borusu, sindirime doğrudan doğruya katkısı yoktur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak yemek borusunda belirli yanık ya da daralma ortaya çıkabilmektedir. Yemek borusu kanseri, bu kısımda görülen en tehlikeli hastalıklardandır.

  • Yutak

Yutak, bilimsel ismiyle “Farinks” ismiyle bilinmektedir. Yemek borusunun üst kısmında bulunur. Besinlerin vücuda alımı sırasıyla:

  • Ağız
  • Yutak
  • Yemek borusu
  • Mide
  • İnce Bağırsak
  • Kalın bağırsak

Yollarından sonra, son olarak anüs yolu ile dışarı atılmaktadır.