Öğretmenlere Asla ama Asla Söylememeniz Gereken 10 Şey

Öğretmenler, hayatımızın kilometre taşlarını oluşturmamızda bizlere büyük oranda yardımcı olan eşsiz varlıklardır. Ortalama 7 yaşında onların hayat görüşüne ve sabrına göre şekillenir hayatımız. İlerleyen süreçlerde ise yoğun bir eğitim sürecinde büyük oranda etkileniriz öğretmenlerimizden. Kiminin konuşması, kiminin zekâsı, kiminin ise disiplini bizi kendine bağlar. Hayatımızı idame ettirebilmek için gerekli olan vizyonun büyük çoğunluğu okul sıralarında öğretmenler tarafından aşılanır bizlere. Durum böyle olunca onlara karşı minnet duygumuz da yüksek oranda artar. İlkokula başladığımız sıralarda tuvalete çoğumuz öğretmenimizle giderdik. Ortaokulda matematik derslerinde öğretmenimiz bizi tahtaya kaldırdığında yapamadığımız bir problemle karşı karşıya isek bize her zaman cesaret verirdi ilerlememiz yönünde.

Lise ve üniversite eğitimlerimizde de yine yanımızdan ayrılmayan ve bizlere hep yol gösterici olan öğretmenlerimize, hayatın olağan akışı içerisinde söylememiz gereken sözler ve yapmamamız gereken davranışlar vardır. İşte sizlere bu yazımızda öğretmenlere asla ama asla söylememeniz gereken 10 şey ve sözden bahsedeceğiz;

1.      Öğretmenim Elektrikler Kesildi Ödevimi Yapamadım!

Klasik öğrenci yalanlarındandır elektriğin kesilmesi nedeniyle ödevlerin yapılamaması. Ancak her öğretmen bilir ki öğrencisi tembellik etmiş ödevini ertelemiş ve yapmamıştır. Söylediğiniz yalana bir defa müsamaha gösteren öğretmen, ikincisi ya da üçüncüsü tekrarlandığında artık sabrı taşar ve kendisine verilen yetkiye dayanarak sizi cezalandırabilir.

2.      Defterim Evde Kaldı Yoksa Ödevimi Yapmıştım

Bir öğrenci ödevini yapacak da defterini evde unutacak! Yok öyle bir dünya… Ödevini yapan öğrenci mehter marşı eşliğinde başarısını tüm okula duyurmak ister. Elbette öğretmenlerimiz bu yalanı da yemez ve öğrenciye gereken uyarıyı yaptıktan sonra derse geçer.

3.      Seni de Başımıza Öğretmen Diye Dikmişler

Yurdumuzda maalesef öğrenciler tarafından değerli öğretmenlerimize karşı nadiren de olsa kullanılan bir sözdür. Kendi okul hayatını yönetemeyen kısmen ya da tamamen başarısız olan öğrenciler, kendi eksiklerini öğretmene yüklemeye çalışır.

4.      Hoca Boş Yapma Hoca…

Lise çağlarında duyduğumuz bu sözler, arka sıralarda oturan dersle pek ilgisi olmayan öğrenciler tarafından sarf edilir. Canla başla dersini anlatmaya çalışan öğretmenin sözünü keserek dersi bitirmesi istenir. Ayıp ve motivasyon kırıcı bir davranıştır.

5.      Hocam Bir Puan Daha Verirseniz Geçiyorum

Hemen hemen her yaştan öğrencinin yetersiz not alması nedeniyle öğretmeninden not dilenmesi üzerine söylediği sözdür. Öğretmenin öğrencisine istediği notu vermesi onu iyi bir öğretmen yapmadığı gibi vermemesi de vicdansız yapmaz.

6.      Dersi Daha İyi Anlatsaydınız Biz de Dinlerdik

Öğrenciler her zaman dersi kaynatmaya meyillidir. Öğretmenin ne anlattığından çok sıra arkadaşı dün nereleri gezmiş daha fazla ilgi çekici gelebilir. Sonuçta ders iyi anlaşılamadığında ise öğretmenin iyi anlatmadığı gerekçesi sunulur ve bu söz oldukça inciticidir. Asla söylenmemesi gerekir.

7.      Çıkışta Görüşürüz Seninle Hoca!

Genellikle lise ve üniversite çağlarında olan öğrencilerin delikanlı zamanları olduğundan öğretmenlerine karşı bu şekilde bir tutum içerisinde olmaları ihtimal içindedir. Hocası ona istediği notu vermemiştir ve sonuçta dersi geçemediği için öfkeyle bu şekilde fevri davranır.

8.      Senin Bize Ders Anlatman İçin 40 Fırın Ekmek Yemen Lazım

Çok bilmiş öğrenciler tarafından kullanılan hakarettir. Konuyu hiçbir öğrenci bir öğretmenden daha iyi bilemez. Bu yüzden öğrenciler, öğretmenin anlattığını dinlemek zorundadır.

9.      Benim Çocuğum Zeki, Siz Öğretmeyi Bilmiyorsunuz

Ebeveynlerin çocuklarını başarısız görmeleri sonucunda bir suçlu bulma çabaları, oklarını öğretmene yönlendirmekle sonuçlanır ve ağızlardan kendi çocuklarının zeki olduğu, ancak öğretmenin işini iyi yapamadığı sözleri dökülür. Aslında böyle bir durum yoktur ve öğrenci çalışmadığı için başarısızdır.

10. Hiç Olmazsa Öğretmen Oluruz

Sanki öğretmenlik dünyada seçilebilecek en düşük seviyede bir meslekmiş gibi atfedilir. Aslında tam tersidir. Öğretmenlerimiz başımızın tacıdır ve bütün gençlik geleceğini onlara borçludur.